Arméens depot (Akershus festning)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fasaden mot Kirkegata.
Foto: Mahlum (2007).
Bygningen ble rehabilitert og malt i 2010, da den fikk en lys farge istedet for den tidligere okergule.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).
Monogrammet til kong Karl III Johan, i Sverige Carl XIV Johan som monogrammet sier, over inngangsportalen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Arméens depot er Akershus festnings bygning nr 39 (noen kilder sier 32) og har idag adresse Grev Wedels plass 3 i Oslo. Den ble oppført i empire i årene 18281832 etter tegninger av ingeniørkaptein Michael Smith Arentz (1794-1853).

Bygningen er oppført i pusset tegl i tre etasjer, hvor den nederste har et tungt, lukket preg. De to øverste etasjene henger mer sammen. Stilen er typisk for empire, enkel utførelse med enkle dekorative virkemidler. Inngangsportalen markerer bygningen midtakse og er uvanlig høy og slank, samt rykket noe fram i fasaden. Overportalen henger monogrammet til den daværende kongen, Karl III Johan.

Bygningen er administrativt fredet av Riksantikvaren, fredningen omfatter hele eksteriøret og hovedstrukturen, inklusive taket, etasjeskiller, trekonskruksjoner av støttesystemene, inngangshall hovedport, trapperom bakgård med de opprinnelige vinduene av interiøret.

Bygningen ble brukt som deport og lager for ulike funksjoner. I 1957 ble det innredet kontorer i tredje etasjer, og tilsvarende også i andre etasje i 1963. Da ble også første etasje ombygget til kontorer og kantine.

Bygningen har siden 1987 blitt brukt til kontorer for Forsvarsdepartementet.

Kilder


Koordinater: 59.90777° N 10.74102° Ø