Arne August Wyller

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arne August Wyller.
Foto: Sjøwall, hentet fra nb.no (Nasjonalbiblioteket)

Arne August Wyller (født 10. mars 1927 i Paris, død 19. juni 2001 i Santa Fe, New Mexico) var astronom med store deler av sitt virke i utlandet. Han bidro til viktige forskningsresultater over et bredt spektrum innen astrofysikken.

Familie

Arne August Wyller var sønn av litteraturhistoriker og humanist Anders Platou Wyller (1903-1940) og svenske Anne Marie Strindberg (1902-2007). Han var gift med Ingerid Ditlev-Simonsen (f. 1927) mellom 1950 og 1973, deretter fra 1983 med barnepsykolog Veronica Peabody f. Neumark (f. 1931). Han var dattersønn av den svenske forfatteren August Strindberg (1849-1912), brorsønn av sykepleielærer og -historiker Ingrid Wyller (1896–1994) og fetter av statsviter Thomas Christian Wyller (1922-2012) og filosof Egil Anders Wyller (1925–2021). Moren, som ble 105 år gammel, giftet seg på nytt i Sverige på 1970-tallet, og tok navnet Anne Marie Wyller Hagelin.

Liv og virke

Arne August Wyller tilbrakte en del av barneårene i Paris, der faren blant annet en periode var lektor i norsk ved Sorbonne-universitetet. Under krigen oppholdt han seg i Sverige, der han var elev ved Det norske gymnasium i Uppsala. Etter examen artium studerte han etter krigen realfag ved Universitetet i Oslo, hvor han ble cand.mag. i 1949. Wyller fortsatte deretter studiene ved Harvard University i USA, hvor han tok en Ph.D.-grad i 1955. Han ble dr.philos. ved Universitetet i Oslo i 1961.

Wyller var tilknyttet Swarthmore College i Pennsylvania i USA 1953-1959, deretter var han stipendiat ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo fram til 1964. Han var dosent samme sted 1965-1966. 1966-1972 var han tilbake ved Swarthmore College som professor ved Bartol Research Foundation.

I 1972 ble Wyller utnevnt til professor i astrofysikk ved Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm, en stilling han beholdt til han ble pensjonert i 1992. Her fikk han blant annet ansvaret for ledelsen av den svenske forskningsstasjonen på Capri i Italia.

I 1978 gjennomførte Wyller, i samarbeid med kolleger ved Bartol Research Foundation, en viktig studie av storstilte konveksjonsceller (supergranulasjon) på Solens overflate, og var i denne perioden også en viktig drivkraft i gjennomføringen av en omfattende målekampanje med sikte på å finne et velegnet sted for et felleseuropeisk solteleskop (Large Earth-based Solar Telescope – LEST). Dette arbeidet førte til at den svenske Capri-stasjonen ble flyttet til øya La Palma (Kanariøyene).

Wyller arbeidet blant annet med observasjonelle og teoretiske studier av atmosfærer i stjerner som har lavere temperatur enn Solen, og han gjennomførte studier av bølgeforplantning og varmeledning i ioniserte gasser med magnetfelter. Han var blant de første mente at man skulle vente å finne svarte hull i sentrum av kuleformede stjernehoper, noe som senere er blitt observasjonsmessig bekreftet. Wyller deltok også i utvikling og konstruksjon av en trykkstyrt spektrograf (Ultravariable Resolution Single Interferometer Echelle Scanner – URSIES), som blant annet ble benyttet til solobservasjoner.

Da han døde, var Arne August Wyller bosatt i Santa Fe, New Mexico.

Ettermæle

Arne August Wyller er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2016)

I sin artikkel om Arne August Wyller i Norsk biografisk leksikon beskriver Oddbjørn Engvold ham slik (utdrag):

Arne A. Wyller var en idérik og begavet forsker og bidrog til viktige forskningsresultater over et bredt spektrum av astrofysikken. ... Arne A. Wyller nøt også stor respekt for sine brede kunnskaper og dype innsikt innen kunst, arkitektur, musikk og filosofi. Han var barnebarn av August Strindberg og Harriet Bosse, noe som kanskje var medvirkende til at hans interessefelt etter hvert, også forskningsmessig, strakte seg ut over naturvitenskapen og delvis beveget seg inn i religion.

Arne August Wyller er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo sammen med begge sine foreldre, til tross for at moren hadde giftet seg på nytt, og i en årrekke var bosatt i Sverige.

Kilder