Art nouveau

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Eksempel på art nouveau i form av jugendstil i Norge: Historisk museum ved Tullinløkka i Oslo, tegnet av Henrik Bull, åpnet for publikum i 1904.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Art nouveau var en stilretning innen kunst og arkitektur fra 1890-åra inn i 1900-åra. I Norge slo stilen særlig gjennom i sin tyske form, kalt jugendstil. Stilen fokuserer på utvikling av linjer, der man unngår skarpe kanter og rette linjer og i stedet bruker buer og linjespill. Den har til felles med rokokko og gotikk at den bryter med de klassiske formverdiene. Den oppsto i stor grad som en reaksjon på at nye stiler gjorde lite annet enn å endre litt på en tidligere stil; art nouveau skulle bryte ut av formene.

Innen malerkunsten er særlig Edvard Munch kjent for bruk av stilarten. Kunsthåndverk i art noveau ble særlig fremmet av Jens Thiis og Torolf Prytz. Innen arkitektur dominerer jugendstilen, med Henrik Bull som fremste arkitekt innen stilen, som er nær sagt enerådende, mens det innenfor andre kunstformer i større grad finnes påvirkning også fra andre land enn Tyskland.

Kilder