Artilleristallen og Østre kavaleristall (Akershus festning)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fasaden mot Nedre Slottsgate til venstre, her sett fra Myntgata.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Artilleristallen og Østre kavaleristall er bygning nr. 30 på Akershus festning i Oslo. Stallene, som har adressen Myntgata 2, er en del av Myntgatekvartalet og har fasade mot Nedre Slottsgate.

Første del av bygget ble oppført i 1861, som Artilleristall, og det nåværende midtpartiet var opprinnelig hovedinngang og gjennomkjøring med heisanordning til høyloftet. I 1867 ble bygningen forlenget mot sør mot Nedre Slottsgate med Kavaleristallen og søndre endeparti. En leilighet i søndre ende opprinnelig for stallbefalingsmann. Arkitekter er Heinrich Ernst Schirmer og Wilhelm von Hanno.

Bygningen er utført i upusset tegl, i en tidstypisk middelalderinspirert stil. Bygningen fra 1867 er særlig arkitektonisk bearbeidet. Den fremhevede midtpaviljongen med Carl XVs monogram («C15») danner fondmotiv for Revierstredet.

I 1952-1953 ble bygningen ombygget til kontorer med midtkorridorer, og ble da delt i to etasjer. Kontorene ble først benyttet av Luftforsvarets stab, deretter av Samferdselsdepartementet før Miljødepartementet overtok disse rundt 1990. Miljøverndepartementet flyttet ut i 2015, og i 2017 ble bygningen solgt sammen med hele Myntgatekvartalet til Oslo kommune.

Kilder


Koordinater: 59.90916° N 10.73943° Ø