Astafjord kystlag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Folkvang på vei til Gratangen i 2010.
Foto: Per Hillesund

Astafjord kystlag ble opprettet i 1990 og har 23 medlemmer. Laget er medlem i Forbundet KYSTEN. Astafjord kystlag holder til i Grovfjorden i Troms fylke. Laget er aktivt og har restaurert båten M/K Folkvang og Huset i havet.

Folkvang

M/K «Folkvang» ble bygd ved Skandfers Båtbyggeri, Kulstadsjøen i 1911 for Hilmar Sellevoll, Dverberg. I 1917 ble fartøyet kjøpt av Olaf Andreas Olsen, Hilmar og Olav Markussen i Grovfjord. Disse hadde kutteren frem til 1982, da den ble solgt til Joachim Rosenberg , som i 1986 solgte den til Bo Khortsen i Oslo. «Folkvang» ble brukt i Lofotfisket med line, juksa og snurpenot, i Finnmarksfisket etter torsk, hyse og sei og i storsildfisket på Vestlandet. Etter andre verdenskrig ble fartøyet brukt som hjelpefartøy, men deltok også i sildefiske med landnot, slepenot og snurpenot. «Folkvang» fikk fra starten av installert en Bolinder 20 Hk. I 1933 ble denne skiftet ut med en Wichmann 33 Hk, og i 1959 med en Wichmann 120 Hk. Samtidig ble det bygd opp halvbakk for og akter og reist nytt overbygg. «Folkvang» ble kjøpt av Astafjord kystlag i 1992. På frivillig basis har medlemmer av kystlaget restaurert fartøyet med utgangspunkt i den utforming det opprinnelig hadde. Fartøyet var mer eller mindre ferdig restaurert sommeren 2004.

Huset i Havet

Huset i Havet har i løpet av kort tid blitt en av de viktigste institusjonene i Grovfjord.[referanse?]

Adopter et kystkulturminne

I Forbundet KYSTENs kampanje Adopter et kystkulturminne har Astafjord kystlag adoptert smia og naustet der Nils Skandfer startet sin virksomhet som båtbygger på slutten av 1800-tallet.

Ekstern lenke