Astrup Fearnley Museet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Museumsbygget sett fra fjorden.
Foto: Chris Nyborg (2014).
Bygget sett fra parkområdet på Tjuvholmen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Astrup Fearnley Museet, også kalt Astrup Fearnley museet for moderne kunst er et privat kunstmuseum for samtidskunst på Tjuvholmen i Oslo. Det ble åpna i 1993, og grunnleggerne var Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup. Det ble etablert i Dronningens gate 4 i Kvadraturen, og flytta så i 2012 til en ny bygning på Tjuvholmen.

Bygningene

Bygningen i Dronningens gate ble oppført for museet, og ble tegna av LPO Arkitekter. Da det ble etablert i 1993 var det to separate stiftelser som sto bak, en etter Thomas Fearnley og en etter Heddy Astrup og Nils Jørgen Astrup. Disse ble i 1995 slått sammen til én stiftelse.

Den nye bygningen på Tjuvholmen ble tegna av den italienske arkitekten Renzo Piano, og var hans første bygg i Skandinavia. Nyåpninga skjedde den 29. september 2012, med dronning Sonja som snorklipper. Bygget er delt i to hoveddeler, en mer den permanente utstillinga og en med skiftende utstillinger. Totalt er det omkring 4200 kvadratmeter ustillingsplass. Rundt museet er det en skulpturpark som også er tegna av Renzo Piano. Museet har også trukket flere gallerier til området.

Utstillinger

Museet har kjøpt inn verker av en rekke kjente kunstere, blant annet Andy Warhol, Francis Bacon, Anselm Kiefer, Gerhared Richter, Bruce Nauman, Cindy Sherman og Damien Hirst. I 2002 kjøpte museet inn Jeff Koons' porselensskulptur «Michael Jackson and Bubbles» for over 51 millioner kroner, et kjøp som vakte oppsikt internasjonalt.

Litteratur og kilder