August Christian Baumann

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gravminne for August Christian Baumann ved Seminarkirkegården i Kongsberg, ett av to bevarte gravminner med hans navn på på denne kirkegården.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

August Christian Baumann (født i Bodenteich i Niedersachsen 25. mai 1770, død på Kongsberg 3. november 1831) var opprinnelig famasøyt, men ble senere bergmester og blant annet direktør ved Kongsberg sølvverk.

Familie

August Christian Baumann var sønn av sogneprest Hartvig Ludolph Baumann og Catharine Margrethe Gerstenkorn. Han ble i 1803 gift med Margrethe Sophia Stockfleth (1779-1855), datter av byfogd i Frederikshald Thomas Rosing de Stockfleth og Johanne Marie Arbien.

Liv og virke

Baumann kom i ung alder til Kongsberg som farmasøyt, og ble 1796 provisor ved Elefantapoteket i Christiania. 1796-97 var han amanuensis hos Bernt Anker ved de fysikalske forelesninger han avholdt. Baumann studerte etter Ankers råd bergvitenskap, først på Bergseminaret på Kongsberg, siden i Falun. Han besøkte også de større tyske bergverk, og ble etter hjemkomsten til Norge bestyrer av det Ankerske fideikommis' bergverker, blant disse Hakadal jernverk.

Baumann ble bergmester i Østre sønnenfjeldske distrikt i 1812. Han ble medlem av kommisjonen for drift av Kongsberg sølvverk i 1816, og var direktør ved Sølvverket fra 1824 til sin død i 1831. I 1816 ble han medlem av Berglovskomiteen.

I 1821 møtte Baumann som suppleant (varamann) på Stortinget.

Ettermæle

August Christian Baumann er gravlagt på Seminarkirkegården i Kongsberg, nær Bergseminaret og Kongsberg kirke. Her er det forøvrig bevart to gravminner for Baumann; et jernkors, med kun Baumanns navn på, og et i stein, der kona også er oppført, sannsynligvis reist etter hennes død og dermed nyere.

Kilder og referanser