Niedersachsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Niedersachsen er en av Tysklands delstater (Bundesland). Den ble opprettet 1. november 1946 og har et areal på 47 593 km² med 8 003 421 innbyggere (31. desember 2020). I utstrekning er den Tysklands nest største delstat og fjerde største i folketall.

Den ligger mellom Nederland i vest, Nordsjøen i nord, elva Elben i nordøst, og fjellområdet Harz og Teutoburgerskogen i sør. Delstaten omslutter også delstaten Bremen helt. Niedersachsen grenser til Nederland i vest, Nordsjøen, Schleswig-Holstein, Hamburg og Mecklenburg-Vorpommern i nord, Brandenburg og Sachsen-Anhalt i øst og Thüringen, Hessen og Nordrhein-Westfalen i sør. I tillegg til renner også elvene Ems og Weser gjennom delstaten. Naturområdet Lüneburger Heide ligger i nordøst.

Hovedstaden er Hannover, andre større byer er Braunschweig med Tysklands eldste tekniske universitet fra 1745, Hildesheim, universitetsbyen Göttingen, industribyen Osnabrück, Oldenburg, Lüneburg, bilbyen Wolfsburg og havnebyene Emden, Cuxhaven og Wilhelmshaven.

Niedersachsen omfatter de gamle sakseres egentlige historiske landområde, og gikk inn i de områdene i det vestlige Tyskland som ble prøyssiske etter Preussens seier i andre slesvigske krig i 1874 og den følgende krigen mot Østerrike i 1866 om lederskapet i Det tyske forbund. Delstaten ble opprettet som følge av Preussens oppløsning etter andre verdenskrig og omfatter den tidligere prøyssiske provins Hannover og de tidligere land Braunschweig, Oldenburg og Schaumburg-Lippe. I 1947 ble også deler av Bremens landområde overført til delstaten.

Tysklandsbrigaden tjenestegjorde den første tiden i Harz, et fjellområde i delstatene Niedersachsen, Sachsen-Anhalt og Thüringen.

Norske slekter og personer med tilknytning til Niedersachsen

En rekke nordmenn med utdanning fra Tyskland har fått denne fra universiteter og høyskoler som i dag ligger i Niedersachsen. Bare et lite utvalg er nevnt nedenfor, sammen med slekter i Norge med røtter i Niedersachsen og enkeltepersoner derfra som har virket i Norge.

Bodenteich

Braunschweig

Gõttingen

Hannover

Lüneburg

Oldenburg

Kilder


Koordinater: 52.374444° N 9.738611° Ø