Bøndernes Hus (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bøndernes hus i Oslo, sett mot vest.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).
Fasaden mot Rosenkrantz' gate med inngangen til teatersalen.
Foto: Chris Nyborg (2013).
Den tidligere arbeiderkasernen på tomta, sett fra tomta hvor Hotel Bristol ble bygget 1918–1820.

Bøndernes Hus i Oslo har adresse Rosenkrantz' gate 8 og er en hjørnegård mot Kristian IVs gate og har også hovedfasaden mot denne.

På tomta lå tidligere et kompleks av arbeiderkaserner, oppført 1858. De siste ble revet ved oppførelsen av Det Nye Teater, senere Oslo Nye Teater i 1928 på nabotomta i nr. 10.

Bygningen er oppført som Hotell Bondeheimen tegnet av arkitektene Carl og Jørgen Berner som fikk Sundts premie for sitt arbeide i 1914. Bondeungdomslaget har hatt kontorer i bygningen siden den var ny og Kaffistova holder til i første etasje. Denne er også frokostsal for hotellet og gikk opprinnelig igjennom lokalet fra Rosenkrantz’ gate til Arbeidergata. Den skal i sin tid vært landets største avholdskafe. Delen mot Arbeidergata er i dag husflidsutsalget Heimen.

Bygningen hadde også lokaler for Det Norske Teatret i årene 1913 til 1931 og 1934 til 1941. Teatersalen huset i årene 1948 til 1950 Det Gamle Teater. Teateret oppførte både eldre dramatikk og moderne skuespill, dessuten lystspill og operetter.

Under andre verdenskrig ble bygningen rekvirert av okkupasjonsmakten som etablerte Standortsoffiziersheim, overnattingssted for offiserer, samt forskjellige tyske kontorer og en frisersalong, hvor tyske soldater kunne få håret forskriftsmessig klippet hos en tysk frisør. Kvinner hadde ikke adgang til offisersheimen. Den store festsalen ble brukt til en rekke arrangementer, blant annet flere propagandamøter. Sommeren 1945 ble bygget brukt til innkvartering av allierte mannskaper.

Teatersalen har inngang fra Rosenkrantz' gate og her åpnet i 2014 etter en restaurering kulturscenen Nynorskens Hus med en generalprøve på skuespillet «Hav» av Jon Fosse.

Bygningen er listeført av kommunen som et verneverdig bygg.

Kilder


Koordinater: 59.91467° N 10.74031° Ø