Hotell Bondeheimen (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rosenkrantz' gate 8
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).
Den tidligere bebyggelsen

Hotell Bondeheimen i Oslo er et hotell som eies og drives av Bondeungdomslaget i Oslo (BUL) gjennom Bøndenes Hus AS. Det ligger i Rosenkrantz' gate 8 sammen med Heimen Husflid som også er eid av Bøndenes Hus AS. Bygningen har hovedinngang fra Kristian IVs gate.

I første etasje ligger hotellets restaurant, Kaffistova. Tidligere hadde Bondeungdomslaget flere kaffistover, blant annet Torgstova i Karl Johans gate ved Stortorget og Parkstova i Kristian Augusts gate. I bygningen, med inngang fra Rosenkrantz' gate ligger også Teatersalen til Bondeungdomslaget i Oslo, hvor Det Norske Teatret holdt til fram til 1931.

Driften av hotellet og Kaffistova har siden Bøndenes Hus sto ferdig i 1913 vært viktig for økonomien til Bondeungdomslaget i Oslo. Nå har hotellet om lag 135 rom. Hotellet er med i salgskjeden Best Western.

Bygningen er tegnet av arkitektene Carl og Jørgen Berner som fikk Sundts premie for sitt arbeid i 1914. Bygningen er listeført av kommunen som et verneverdig bygg. Det stod tidligere en arbeiderkaserne på tomten.

Også i andre byer har eller har hatt hoteller ved navn «Bondeheimen», blant annet Tromsø, Trondheim, Kristiansand, Mandal og Notodden.

Eksterne lenker

Koordinater: 59.91467° N 10.74031° Ø