Handelshøyskolen BI

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «BI»)
Hopp til navigering Hopp til søk
BI-bygget i Nydalen i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Handelshøyskolen BI er Norges største private læreinstitusjon og en av Europas største handelshøyskoler, med om lag 18 500 studenter.

Virksomheten har sin opprinnelse i Bedriftsøkonomisk Institutt AS, som ble etablert i Oslo 1. juni 1943 av Finn Øien og Jens Rosef. I 1969 ble virksomheten omdannet til en selveiende stiftelse, og dagstudiene fikk statsstøtte. BI flyttet til eget bygg i Hans Burums vei 30 på Nadderud i Bærum i 1979, og lanserte der sitt treårige revisorstudium. I 1985 ble ti skoler samlet i BIs nasjonale høyskolenettverk, og skolen fikk rett til å tildele siviløkonomtittelen.

BI flyttet til eget bygg i Elias Smiths vei 14 i Sandvika i 1988. Det første mastertilbudet ble startet i 1990, og det ble inngått partnerskapsavtaler med et tjuetall store bedrifter. Utdanningskonsernet BI vokste i 1992–94 gjennom oppkjøp og fusjoner med Norges Markedshøyskole, NILA Norsk institutt for ledelse og administrasjon), Oslo Handelshøyskole, Oslo Markedsføringshøyskole og Bankakademiet.

BI startet utdanning av studenter ved Fudan-universitetet i Shanghai, Kina i 1995. Samme år ble studiet Master of Management offentlig godkjent, mens skolen fikk rett til å tildele graden dr.oecon. i 1998. BI fusjonerte med Det Norske Shippingakademi og Norges Varehandelshøyskole (NVH) i 2000. International School of Management i Litauen og BI Høyskolen for offentlig ledelse ble opprettet i 2001, mens Forsikringsakademiet ble fusjonert inn året etter.

Handelshøyskolen BI flyttet fra Sandvika til nytt bygg i Nydalen i Oslo i 2005. Bygget i Sandvika ble overtatt av Sandvika videregående skole.

BI hadde tidligere flere lokalavdelinger, blant annet i Drammen, Kristiansand og Gjøvik, men har i 2010-årene konsentrert virksomheten om «hovedbølet» i Nydalen i tillegg til avdelingene i Bergen, Trondheim og Stavanger.

Trolig som eneste lærested i Norge tildeler BI utmerkelsen Dean's list til fremragende studenter.

Eksterne lenker


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Handelshøyskolen BI er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.