Bakeribygningen i Fredrikstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bakeribygningen
Nyebakeri.JPG
Bygningsdata
Byggeår: 1774
Første eier: Fredrikstad festning
Materiale: teglsten
Formål: bakeri og bryggerhus, senere festningsvakt og verksteder, kontorer
By: Gamle Fredrikstad
Kommune: Fredrikstad
Fylke: Østfold

Bakeribygningen eller Bakeriet i Gamlebyen ble opført etter bybrannen i 1764 på tomten etter det tidligere festningsbakeriet. Byggingen ble påbegynt i 1774, og foregikk samtidig med Tøihuset som sto ferdig i 1775. Bygningen hadde opprinnelig fire bakerovner mot nord, mens det søndre rommet var innredet til bryggeri.

I 1824 flyttet hovedvakten, som til da hadde holdt til i Det gamle slaveriet, inn i det sydligste av rommene i Bakeriet. I 1837 ble bygningen utvidet mot syd, og man innredet her vaktstue og arrest. På slutten av 1800-tallet ble den nordlige delen av bygningen ominnredet til verksteder, mens det fremdeles var arrest og vaktlokale mot syd. I en periode var det et museum viet Tordenskjold i den sydlige delen av bygget.

Bakeriet ble igjen ominnredet på 1970-tallet til kontorer for garnisonen, og tjente som det frem til nedleggelsen i 2002. I årene etter dette har bygningen huset kontorer for ulike virksomheter, blant annet kulturforetaket Delta k Østfold. Sommeren 2008 flyttet kunsthåndverkere inn i Bakeribygningen tilknyttet Bastion 5.

Kilder
Bygninger tilhørende Fredrikstad festning

Koordinater: 59.201856° N 10.950202° Ø