Baneforbindelse med Oslo fra Lørenskog

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Baneforbindelse med Oslo har lenge vært et aktuelt spørsmål i Lørenskog kommune. Allerede i 1947 ga formannskapet i Lørenskog uttrykk for, overfor kommunikasjonskomiteen for Stor-Oslo, at kommunen var interessert i få bygd en forstadsbane gjennom Østre Aker og inn i Lørenskog. 70 % av skattebetalerne i Lørenskog hadde sitt arbeid i Oslo, trafikken var stor, og man antok at den ville øke med åra. En trasé ble stukket ut i 1950-åra, men forstadsbanen ble aldri realisert.

Rundt 1970, etter at Grorudbanen var blitt åpnet til Grorud i 1966 og Furusetbanen var under utbygging, var det politiske krefter i Lørenskog som ivret for at T-banen skulle videreføres til Skårer-området. Furusetbanen ble siste gang forlenget til Ellingsrudåsen i 1981.

2000-tallet har temaet vært oppe til fornyet diskusjon ettersom det forventes enda større befolkningstetthet i Lørenskog i de kommende åra. Ulike løsninger har vært lansert, både forlengelse av Furusetbanen og opprettelse av såkalte kombibaner, baner som kan utnytte både T-bane- og togspor. Ahus er i alle tilfeller tenkt som endestasjon, men så langt (2022) foreligger det ikke noe vedtak.


0230 Lorenskog komm.png Baneforbindelse med Oslo fra Lørenskog er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.