Stor-Oslo

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Stor-Oslo-regionen er en statistisk storbyregion som omgir hovedstaden. Regionen inkluderer Oslo kommune, hele det tidligere Akershus fylke og flere kommuner i de tidligere fylkene Buskerud, Oppland, Vestfold og Østfold.

Regionen Stor-Oslo deles i fem områder: Byen Oslo, de indre deler av Stor-Oslo, de ytre deler av Stor-Oslo, Drammen-regionen og Moss-regionen.

Regionen Oslo er vesentlig større enn tettstedet Oslo. Regionen er basert på byens pendleromland, mens tettstedet defineres av SSB ut fra sammenhengende tettbygd areal.

Oslo som distrikt

Oslo distrikt er ikke en offisiell benevnelse, men et område som utgjør hoveddelen av hovedstadsregionen i Norge, utenom de deler som inngår i andre mer etablerte og klart definerte distrikter.

Området omfatter Oslo kommune (som også er et eget fylke), og Asker og Bærum kommuner, som utgjør en enklave vest for Oslo i Akershus fylke. Området hadde i senmiddelalderen navnet Vingulmark, som var en del av det større landskapet Viken, og var senere en del av det tidligere Aker og Follos fogderi.

De to byene i området er Oslo og Sandvika, sistnevnte er en uklart definert del av Stor-Oslo som har egen bystatus og ligger i Bærum.

De tre kommunene har til sammen 713 636 innbyggere (1. juli 2007 [1]) og et areal på 747 kvadratkilometer [2], og de inngår i den samlede tettstedsbebyggelsen definert av SSB som Stor-Oslo.

Oppegård kommune (i Follo) inngår også nesten i sin helhet i tettstedet, det samme gjør deler av følgende kommuner: Ski (i Follo), Nittedal, Lørenskog, Rælingen og Skedsmo (i Romerike), og Røyken (i Nedre Buskerud).

Til sammen har tettstedet Stor-Oslo 839 423 innbyggere (1. januar 2007 [3]).

Administrative inndelinger:

Referanser

Kilder

Eksterne lenker