Berg gamle kirke (Brunlanes)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Berg gamle kirke
Berg gamle kirke 2.jpg
Berg gamle kirke sett fra sørvest
Sted: Brunlanes
Byggeår: omkring 1100
Endringer: Revet 1882, restaurert 1970
Periode: Romansk
Teknikk: Mur
Materiale: Stein
Kirker i Larvik kommune

Berg gamle kirke i tidligere Brunlanes kommune er en steinkirke, opprinnelig fra omkring 1100, som ligger langs Helgeroveien, hovedveien mellom Stavern og Helgeroa. Det er en romansk, angelsaksisk kirke med et avlangt skip og et mindre, firkantet kor. Kirken kan opprinnelig ha vært høgendeskirke for stormannsætta på nabogården Manvik. Etter at nye Berg kirke var bygd, ble den gamle kirken revet i 1882, og bøndene i området forsynte seg med stein til gjerder og annet. Kirken ble imidlertid restaurert i 1970 og benyttes nå ved spesielle anledninger.

I 1957 ble det oppdaget en stein med runer utvendig i nordveggen i koret. Professor Magnus Olsen daterte steinen til ca. 1100 og tolket innskriften «Du kjærlige, gi vederkvegelse (til legeme og sjel) – alltid (her og hisset). Det er en prøvelse å bli avfeldig.» Runesteinen er nå montert innvendig til venstre i korbuen.

I forbindelse med restaureringen ble det høsten 1968 gjort arkeologiske utgravninger ved kirken. Da kom 324 mynter fra perioden 1177–1723 for dagen.

Berg gamle kirke sett fra vest.
Foto: Kristian Hunskaar

Av Rødeboka (ca. 1400) går det fram at Berg kirke eide vesentlig mindre jordegods enn nabokirken Tanum. Det kan være et tegn på at Berg opprinnelig var en høgendeskirke, og at den først på et relativt sent tidspunkt ble en sognekirke.

Ved kirken står blant annet en bauta over eidsvollsmannen Anders Grønneberg.

Litteratur

  • Berg, Lorens: Brunlanes. En bygdebok, Kristiania (1911).
  • Wasberg, Gunnar Christie (red.): Brunlanes. En bygdebok. Bind II av Lorens Berg. Ny utgave, Larvik (1979).

Eksterne lenker

Plakett, venstre side av hovedinngang, Berg gamle kirke. Foto: Therese Foldvik (2011).
Kirka før restaureringen. Foto: Mittet (1948).

Koordinater: 58.99305° N 9.91926° Ø