Bertrand Narvesen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bertrand Narvesen.
Foto: Ukjent
Bertrand Narvesens vei i Oslo ble navngitt i 1965.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Johan Bertrand Narve Louis Narvesen (født 29. april 1860 i Brunlanes, død 7. mars 1939) var næringslivsleder og regnes som grunnleggeren av Narvesens Kioskkompani.

Han var sønn av proprietær Ferdinand Narvesen. I folketellingen 1865 finner vi faren som enkemann med to sønner, Bertrand og den tre år gamle Louis. De bodde da på Fuglevik i Brunlanes.

I 1876 ble han ansatt ved Kristiania postkontors bladavdeling. Fra 1882 arbeidet han som reisende postekspeditør ved Vestbanen postekspedisjon og året etter ble han postfullmektig i Larvik. Denne tittelen er han oppført med i folketellingen 1885. Han var da 25 år gammel og bodde i Kirkestredet 4 på Tollerodden i Larvik. I dag har huset endret adresse til Kirkestredet 9.

I 1887 søkte han, og fikk jernbanens tillatelse til å la et avisbud gå på Larvik stasjon og selge Kristiania-aviser. I 1891 fikk han stilling som reisende postekspeditør på «Grevskabs-banen» (Horten–Skien).

Narvesen sluttet i Postverkets tjeneste i 1893 fordi reisetjenesten tok på helsen. I november samme år fikk han melding fra styret for Norges Statsbaner og direksjonen for Den Norske Hovedjernbane om at hans anbud på overtakelse av salg av aviser, reiselitteratur etc. på jernbanenes områder, var godtatt. Overtakelsen måtte skje allerede fra 1. januar 1894. Fra denne dato regnes opprettelsen av Narvesens Kioskkompani.

Bertrand Narvesen var kompaniets daglige leder frem til høsten 1902, da han ble avløst av Otto Børs, som var blitt ansatt i kompaniet i 1899. Narvesen ble da styrets formann og flyttet samtidig til Ringebu med hustru Kristine og pleiedatter Ellen, der han bygde sitt hus Heimhug.

I folketellingen 1900 finner vi ham på Heimhug i Ringebu. Der bodde han sammen med sin kone Kristine Narvesen f. Ulriksen (f. 1865 i Fredriksvern, død 1943 på Ringebu). Fosterdatteren Ellen Narvesen (f. 1897 i Kristiania) og ei tjenestejente bodde hos dem. De bodde samme sted ved folketellingen 1910. Fosterdatteren var fortsatt der, og nå hadde de ei ny tjenestejente og ei guvernante boende hos seg. Ellen Narvesen skal ha blitt adoptert av Bertrand og Kristine Narvesen, og ble i 1931 gift med Tor Hermod Refsum.

Foruten stadig kontakt med firmaets ledelse i Kristiania/Oslo, var han aktiv på mange områder etter at han flyttet til Ringebu. Således startet han Gudbrandsdalens Boghandel på Ringebu med flere filialer oppover i dalen. Videre tok Narvesen initiativet til opprettelsen av Lillehammer og Gudbrandsdalen Turistforening og ble foreningens første formann. Han drev bokhandelen til 1939.

Bertrand Narvesen var aktiv styreformann i Kioskkompaniet helt til sin død 7. mars 1939. Han ligger begravet på Ringebu kirkegård sammen med sin hustru Kristine.

Bertrand Narvesens vei i Oslo ble navnsatt i 1965.

Kilder

Eksterne lenker