Besseberggruvene (Eiker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Besseberggruvene er et gruveområde i utmarka under Besseberg i Øvre Eiker kommune. Gruvene ligger i Gruvedalen eller Krambudalen, i luftlinje omtrent 3 kilometer sørøst for Besseberg-gårdene og 3,5 kilometer sørøst for Vestfossen.

Sammen med gruvene under nabogården Såsen omtales de ofte som «Såsen- og Besseberggruvene», og i boka «Konnerudverket. Bergverket i Drammen» står det også at navnet på Såsen gruve og Besseberg gruve ofte blir byttet om.[1]Eiker O-lags turkart er «Såsen/Besseberggruvene» avmerket ved den største gruva, som ligger på Såsens grunn,[2] men det finnes også mindre skjerp som ligger under Besseberg.

Sammen med Røkeberggruvene, som ligger i samme dalføre, men omtrent 1 kilometer lenger sørøst, kalles Såsen- og Besseberggruvene ofte for «Krambudalsgruvene», som nok er det mest utbredte navnet.

Hans Strøm skriver i 1784 at disse driften i disse gruvene på hans tid nylig var tatt opp[3], men det kan ikke utelukkes at enkelte av skjerpene kan være eldre. Alle gruvene i området ble drevet på jern (magnetitt), og malmen gikk dels til Hassel jernverk og dels til Eidsfos jernverk. Det var fortsatt gruvedrift i området på slutten av 1800-tallet.[4]

Referanser

  1. Bjørløw-Larsen/Sellæg 2002, s.186
  2. Turkart Eiker Sør, H5
  3. Strøm 1784, s.58
  4. Bjørløw-Larsen/Sellæg 2002, s.186

Kilder


Eiker Leksikons logo.jpeg Besseberggruvene (Eiker) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!