Besserudtjernet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Besserudtjernet med Holmensæteren, senere Peisestuen i bakgrunnen. Huset står nå nord for Kongeveien, og tjernet er gravd vekk.
Foto: Olaf Martin Peder Væring (1904).

Besserudtjernet var et kunstig tjern ved foten av Holmenkollbakken i Oslo. Det ble danna da Besserudbekken ble demma opp omkring 1890 til en isdam. Opprinnelig ble det brukt til isskjæring, men da Holmenkollbakken åpna i 1892 begynte man å bruke det som slette i bakken. Tjernet ble i 2009 tappa for siste gang, og er nå gravd helt vekk.

Fra 1930 begynte man å tappe tjernet hver høst for å få et lengre unnarenn. I 1982 ble det så gravd helt vekk slik at det ikke lenger var noe naturlig tilløp. På somrene ble søkket i bunnen av bakken allikevel fylt med vann, slik at Besserudtjernet levde videre sommerstid som et seks meter dypt basseng. Det ble satt ut fisk, folk bada i tjernet og ikke minst var det arena for konkurransen Ta sjansen.

I forbindelse med den riving og nybygging av hoppbakken i 2009 ble tjernet tappa. Vannet ble ført ned i et stort underjordisk magasin ved Midstuen, der det bruktes til produksjon av kunstig snø. Alt innsigsvann som havner i bunnen av bakken renner nå gjennom et 585 meter langt rør ned til Midtstulia, der det er anlagt et nytt tjern som også er kobla til snøanlegget.

Mens Holmenkollbakken var et langt mer beskjedent anlegg ble det oppført to utsiktstårn ved bakken og tjernet. Holmenkolltårnet ble åpna i 1889 og hadde topp 371 meter over havet, mens Besserudtårnet ble åpna året etter og nådde 341 meter over havet. Peisestuen, opprinnelig kalt Holmensæteren, ble åpna ved tjernet i 1889, arkitekt Holm Hansen Munthe. Huset ble flytta til skogkanten nord for Kongeveien i 1998, da det ble bygd ny skistadion.

Galleri

Kilder

Koordinater: 59.96376° N 10.66867° Ø