Bjørkelangen stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørkelangen stasjon
Damplokomotiv nr. 2 Eidsverket foran åpningstoget på Bjørkelangen stasjon 1898.
Foto: Norske jernbanestasjoner (1896).
Bestyrerboligen «Bergan» på Bjørkelangen, oppført i 1898.
Foto: Eigil Prydz/Akershusbasen (1920).

Bjørkelangen stasjon var en stasjon på Urskog-Hølandsbanen, den het Bjerkelangen stasjon fram til åpningen av forbindelsen til Skulerud stasjon 15. desember 1898. Stasjonen lå 27,7 km fram endeholdeplassen Sørumsand stasjon.

Banen åpnet som to delstrekninger, først Urskogbanen mellom Bingsfoss ved Sørumsand og Bjørkelangen 16. november 1896 og deretter Hølandsbanen fra Bjørkelangen til Skulerud 15. desember 1898. Urskog-Hølandsbanens hovedkontor og driftsbestyrerboligen Bergan i Stasjonsveien 17, oppført i 1898, lå på Bjørkelangen, samt banens verksted. Banen ble forlenget til Sørumsand i 1903.

Stasjonen hadde stasjonsbygning, privethus med vedskjul, lokomotivstall, to vanntårn i mur, kullager og godshus. Stasjonsbygningen på Bjørkelangen ble i likhet med de andre stasjonene på Aurskogbanen tegnet og oppført av byggmester Günther Schüssler, og bygget om og utvidet i 1947 etter tegninger fra driftsbestyrer Eigil Prydz fra året før, og denne ombyggingen ga bygningen en ny romdisponering i første etasje, og stasjonsmesterboligen i andre etasje ble også bygget om og fikk et arkutbygg på taket. Bygningen er en av få som fortsatt står på sitt opprinnelig sted lenge etter at skinnene er revet opp.

Lokomotivstallen som lå på selve stasjonsområdet ble revet rundt 1913 etter at det ble bygget ny som også inneholdt smie og verksted ble bygget et lite stykke fra stasjonsområdet i 1908. Bygningen var tegnet av banens driftsbestyrer og ingeniør Oskar Hagen Westbye, og inneholdt dobbelt spor med graver under begge sporene. I 1955 ble det bygget på med sentralfyr, garderobe, toaletter, dusj og spiserom,, men dette påbygget ble revet i 2008. Det er planer om å gjenoppføre dette til bruk for museet.

I 1919 fikk Narvesen Kioskkompagni tillatelse til å drive kioskdrift, og satte opp en standard kiosktype, tegnet av Erik Glosimodt i 1915.

Fra stasjonen gikk et sidespor til Eidsverket, kalt «Eidsverksporet» som krysset Hølandselva på en 16 meter lang bru, denne er i dag en gangbru.

På Bjørkelangen står fortsatt også driftbestyrerboligen Bergan ble brukt som kulturhus fram til det ble tatt i bruk som privathjem i 2013, samt stasjonens søndre vanntårn, men svingskiven er fjernet.

Stasjonsanlegget ble pusset opp i 2009–2010. Stasjonsbygningen inneholder i dag turistkontor, kafé og butikk, og det er bussholdeplass utenfor.

Grunnlag for museumsbanen

Stasjonsbygningen på Bjørkelangen ble brukt som utgangspunkt da stasjonsbygning for Sørumsand på museumsbanen ble oppført i 1989.

Lokomotivstallen fra 1908 ble brukt som modell da museumsjernbanens kombinerte lokomotivstall og verksted ble oppført på Sørumsand i 2000.

Kilder


Koordinater: 59.8843° N 11.5742° Ø