Museene i Akershus

Fra lokalhistoriewiki.no DEV
(Omdirigert fra Akershusbasen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Museene i Akershus' administrasjon holder til i Gamle Skedsmo rådhus fra 1957.
Foto: MiA (1960).

Museene i Akershus, tidligere Akershus fylkesmuseum og så Akershusmuseet, er et museum som består av femten konsoliderte avdelinger på forskjellige steder i Akershus. Administrasjonen holder til på Avdeling Strømmen i Strømsveien 74 i Strømmen, tidligere Gamle Skedsmo rådhus fra 1957. Museet gir ut tidsskriftet Akershus i mellom som utkommer fire ganger i året. Museets navn ble den 1. januar 2009 endra fra Akershus fylkesmuseum til Akershusmuseet.

Samlingene dekker er vidt spekter med hus og anlegg, arkivalier, innbo og redskaper fra akershusbygdene fra 1700-tallet og opp til nåtid, og dekker hele det sosiale spekteret. Samlingene inneholder også næringshistorie fra perioden. I tillegg finnes spesielle samlinger som kunstnermiljøene i Asker, tekniske anlegg som Tertitten og Fetsund lenser, sagbruk og værvarslingsstasjonen på Gardermoen, samt et naturinfosenter. Akershusmuseet har en fotosamling, ca. 300 000 bilder, bestående både av eldre innsamlede fotografier og bilder fra museets egne dokumentasjonsoppgaver. Akershusmuseet er regional ansvarsinstitusjon for fotobevaring i Akershus.

Avdelinger

Motiv fra Ullensaker museum på Sør-Gardermoen, som ligger i en magasinbygning fra 1860-tallet i et tun-miljø med hovedsakelig eldre bygninger av militært opphav.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)
Linderud gård i Oslo
Foto: Helge Høidødt (2008).

Se også

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Museene i Akershus er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.