Bjørum Sag

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Bjørum sag»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Sagas demning i Isielva nederst i Kjaglidalen ved dagens E16.
Foto: AB-leksikon

Bjørum Sag, gårdsnr. 67/3 og 8 med dam, var en sag ved et fossefall i Isielva i Bærum. I 1853 gav Arne Andersen på Bjørum gård, M. L. Sundt m.fl. tomt og vannrett til bygging av Bjørumsaga, mot en årlig avgift på 10 speciedaler. Dam og sag ble bygd ved en foss lengst sør i Kjaglidalen, beliggende rett ved Nypefoss bro og dagens E16.

Tømmeret kom fra Krokskogen og ble fløtet ned Isielva. Drammens Damphøvleri stod i 1886 som eier av saga og høvleriet; fra 1892 står forstkandidat Guthorm Andresen oppført som eier. Han kjøpte en rekke gårder i området, blant annet deler av Bjørum, og Kjaglia øverst i dalen. Etter andre verdenskrig ble også noe av tømmeret lastet over på tømmerbil og fraktet fra Bjørum til Follum Fabrikker ved Hønefoss. Virksomheten ble nedlagt i 1964.

Det er i dag en liten parkingsplass på stedet, og dette er en innfallport for turer i Kjaglidalen og Bærumsmarka. Demningen marker også sørgrensen for Kjaglidalen naturreservat.

Eksterne lenker og kilder

  • Omtale, med kart og bilder fra Skiforeningens Markadatabase
  • Per Otto Borgen: Asker og Bærum leksikon, side 70 og 277, Forlaget for by- og bygdehistorie, Drammen 2006, ISBN 82-91649-10-3


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Bjørum Sag er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.938992° N 10.427174° Ø