Borgermester

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ole Roald Andreas Rynning var borgermester i Drammen mellom 1890 og 1913. Gravminnet hans på Strømsø kirkegård i Drammen bruker denne betegnelsen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

En borgermester var den øverste administrative og politiske lederen for en by eller kommune. Strengt tatt er det bare byer som kunne ha en borgermester, ettersom tittelen er knyttet til borgerbegrepet. Borgermesteren kunne enten være valgt direkte av innbyggerne eller av by- eller kommunestyret.

I Norge ble tittelen brukt om lederne av magistraten, det vil si den statlig utnevnte kommuneadministrasjonen, fram til formannskapslovene ble vedtatt i 1837, og slik innføringen av det kommunale selvstyret.

I Norge brukes ikke tittelen i formell sammenheng lenger, da den i 1938 ble erstattet av tittelen rådmann. Dette har siden blitt en fast stilling og ikke et embete man velges inn i. Fra 2018 er betegnelsen i loven kommunedirektør, men i noen kommuner kalles administrasjonssjefen fortsatt rådmann.

President

I en periode fra 1666 hadde man i noen byer en president eller borgerpresident, som stod over borgermesteren. Et eksempel på dette er Bernhardus Cramerus, som var president i Fredrikstad fra 1666 til 1693. Embetet forsvant raskt ut av bruk, og funksjonene ble igjen lagt til borgermesteren.

Kilder