Brønøens Kalkfabrik

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Brønøens Kalkfabrik lå på Brønnøya ved Store Ostesund i Asker. Virksomheten ble anlagt av Donato Brambani, som i 1892 hadde kjøpt Brønnøya. Tidligere hadde han startet Kampebråten og Sandviken Kalkfabrikker. På Brønnøya bygde han en moderne kalkfabrikk på østsiden av øya, like ved store kalkårer både på Brønnøya og Langåra. Kalken herfra var av utmerket kvalitet og ble brakt rett om bord i kalkskutene for eksport. Nærmere 40 mann arbeidet ved kalkfabrikken på Brønnøya. Det ble bygd to arbeiderboliger i tilknytning til kalkfabrikken. Kalkproduksjonen ble stanset omkring 1900, dels på grunn av stigende kullpriser og dels på grunn av konkurransen fra sementindustrien. Kalkfabrikken må ikke forveksles med den andre fredede kalkovnen, bondeovnen, på den andre siden av øya.

Kirkebygging i middelalderen og byggingen av Akershus slott hadde krevd store mengder kalk til muringen. De kalkholdige bergartene i store deler av Asker og Bærum egnet seg godt til å anlegge kalkovner, eller limovner, som de også ble kalt. Stedsnavn som Ovnsbråtan (på Løkenes), Limovnshagan (på Haneval) og Limtomta (i Sandvika) vitner om slik virksomhet. Gården Brønnøya hørte trolig med blant Askers største kalkgårder på slutten av 1500-tallet. Omkring 1870 fantes flere kalkbrennerier og enda flere kalkbrudd som ga «en ikke liden Bifortjeneste for Gaardbrugeren og Arbeidsmanden».


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Brønøens Kalkfabrik er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.865678° N 10.553866° Ø