Brønnøyveien

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Brønnøyveien (Asker)»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Brønnøyveien i Asker går fra Vestre til Søndre brygge på Brønnøya. Langs Brønnøyveien er det både nyere og eldre bygninger, noen landsteder er omgjort til helårsboliger. Veien går delvis i et småknauset terreng, for øvrig langs jorder, gamle frukthager og er kantet med skaukruller av løv- og nåletrær, spesielt furu.

Brønnøyveien i full utstrekning ble anlagt i 1930-årene, mens dens endelige navn ble bestemt rundt en generasjon senere. I perioden 1928–32 ble det utparsellert over 300 villatomter med påfølgende opparbeiding av «nyere» veier. Det var opprinnelig fire gårdsveier ut fra Hovedgården. Alle veiene kom således etter 1930, når en ser bort fra enkelte i området Nordre brygge/Ostsund.

Ved nåværende brygge for kabelferge/pontongbro står en garasje som til midten av 1990-årene inneholdt en 2CV for brannberedskap og til ambulanseformål. I dag styres beredskapen fra Brønnøya gård. Vestre brygge ligger ca. 50 m bortenfor dagens fergested og var i en periode øyas atkomst fra Nesøya.

  • 9. Her i Sandbukta ligger en fredet steinoppmurt kalkovn drevet av Anders Haagensen i tidsrommet 1874–1888 under navnet Brynøen Kalkbrænderi. I bukta var det tidligere lekeplass, her er båtopplag, og det finnes også en mindre bondekalkovn. Vest for den fredede ovnen, mot utstikkeren, ligger det en bygning hvor kjernen er en jakthytte oppført av Herbert Plahte rundt 1900. Den kalles Prinsehytta etter prominent besøk av bl.a. Oscar 2s sønner, prinsene Gustav Adolf og Wilhelm.
  • 20. Brønnøya gård (Hovedgården).
  • 53. Stor, eldre godt bevart bondekalkovn.
  • 57. Boligen til Magnus Birkeland, tidligere trafikksjef i Schøyens Bilcentraler, urinnvåner og opptatt av øyas historie. Søndre brygge mot Langårsundet er veiens endestasjon.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Brønnøyveien er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8554166° N 10.5338303° Ø