Bra mennesker (film)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Porsgrunn Dagblad 17. september 1937; utsnitt av omtale av filmen Bra mennesker.

Bra mennesker er en spillefilm fra 1937 med regi og manus av Leif Sinding. Manuset er basert på et skuespill av Oskar Braaten fra 1930. Filmen ble godt mottatt av både publikum og kritikere da den kom ut.

Handling

Stillbilde fra filmen: Georg Løkkeberg (t.v.) som David og Einar Vaage som Marius Vik.
Foto: Hansa Foto/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek (1937).

David har nettopp sluppet ut fra fengselet, der han har sittet for innbrudd. Han treffer den prostituerte Maggi og følger med henne hjem. De bestemmer seg for å starte et nytt liv sammen og flytter til landet. Lokalbefolkningen, de «bra menneskene», gjør imidlertid livet surt for dem. De er opprørt over at Maggi og David ikke er gift. De får vann på mølla når det viser seg at paret har gitt tilhold for innbruddstyven Peder Basen. Lokalbefolkningen sørger for at David mister jobben og arbeidsløsheten tar hardt på paret. Til slutt lar lokalbefolkningen dem leve sitt liv i fred.

Rolleliste

Trivia

Braatens stykke ble senere filmatisert av Ingmar Bergman med tittelen Ungt blod (1946)

Kilder

  • Filmen i Norge: norske kinofilmer gjennom 100 år. Utgitt av Gyldendal i samarbeid med Det norske filminstituttet, 1995. Komplett liste over alle kinofilmer 1907-1995 med plot og utdrag av samtidige filmanvmeldelser.
  • Bra mennesker i Norsk filmografi.
  • Bra mennesker på Internet Movie Database (IMDb)