Brannen i Hotel Caledonien

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hotel Caledonien i 1973.
Foto: Kristian Hilsen

Brannen i Hotel Caledonien fant sted den 5. september 1986 i det tretten etasjer høye Hotel Caledonien i Kristiansand. Fjorten mennesker omkom og 54 ble behandla for skader, hvilket gjør dette til den verste brannkatastrofen på land i Norge i nyere tid.

Brannen ble oppdaga klokka 04.40, og det ble straks slått alarm. Brannen hadde brutt ut i underetasjen til den eldste av hotellets to høyblokker, ved en trappenedgang fra resepsjonsområdet til puben Veteranen. Etterforskninga viste at den sannligvis oppsto på grunn av feil i en lampeledning.

Brannen avslørte flere alvorlige feil og mangler:

  • Det var brukt lettantennelige materialer i de nedre etasjene, slik at brannen raskt fikk tak.
  • Dørene til trappeoppganger, heissjakter og gjesterom var utette slik at brannen fikk oksygen og røyk spredte seg.
  • Rømningsveiene var umulige å bruke på grunn av røyk, og brannvesenets stiger var ikke lange nok til å nå gjestene i de øverste etasjene.
  • Vinduene på gjesterommene kunne ikke åpnes fordi håndtakene var fjerna.

Gjesterommene på hotellet lå i fjerde til trettende etasje. Brannen spredte seg ikke så langt opp, men hele hotellet ble fylt av røyk og de tre nederste etasjene sto i brann.

Brannen i Hotel Caledonien i Kristiansand oppsto tidlig om morgenen 5. september 1986. 14 mennesker omkom i brannen, 54 andre ble behandlet på sykehus for mindre skader eller sjokk. Brannvesenet måtte ta i bruk helikopter for å redde ut folk fra de øvre etasjene, mens de i de lavere etasjene kunne bruke stigebilene. Det var 86 personer som var i denne delen av hotellet, som ikke kom seg ut via rømningsveiene. Av disse ble 70 redda ut med stiger, mobilkraner eller helikopter, og to hoppa fra vinduer ned i brannvesenets seil. Mange av gjestene måtte knuse vinduene for å få luft og for å kunne bli evakuert. Alle de fjorten som omkom døde av røykforgiftning.

Hotel Caledonien ble gjenoppbygd etter brannen, og fulgte da oppdaterte regler for brannsikkerhet i hotellbygninger som kom som følge av brannen. Det kom en rekke endringer i forskriftene i tida etter brannen, med blant annet strengere krav til brannvarslere, slukkeutstyr og forebygging. Naturlig nok ble det også et mye sterkere fokus på forebygging av brann etter denne katastrofen.

Litteratur og kilder