Brita Paus

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Brita Collett Paus»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ekteparet Brita og Bernhard Paus.
Foto: Faksimile fra boken Fiducia Oslo 1969–1994. Streiftog gjennom 25 år i tillitsfull glede. (1994)

Brita Lucie Paus f. Collett (født 3. juli 1917 i Nærøy, død 28. juni 1998 i Oslo) var gjennom nesten fire tiår leder av den katolske hjelpeorganisasjonen Fransiskushjelpen.

Slekt og familie

Hun var datter av brukseier Axel Collett (1880–1968) og Lucie Trozelli Krefting (1896–1988).

Den 23. april 1937 ble hun gift med overlege Bernhard Cathrinus Paus (1910–1999), som var sønn av overlege Nikolai Nissen Paus og Sophie Ødegaard. Hun var altså født inn i slektene Collett og Krefting, og ble inngifta i slekta Paus.

Liv

Brita Paus og ektemannen Bernhard er gravlagt på Nordstrand kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2016)

Hun hadde sine første år på Salsbruket i Namdalen. Da hun begynte på middelskolen flytta hun til Lillehammer og ble elev ved Hammerseng pensjonatskole. Hun avla middelskoleeksamen der i 1931. Deretter fulgte videre utdannelse i Frankrike fram til 1935. Da hun i 1937 gifta seg med Bernhard Paus valgte hun å prioritere morsrollen. Det ble etter hvert seks barn, og i perioder hvor mannen var på oppdrag utenlands hadde hun ansvaret for dem alene. Det ble også mye flytting på grunn av hans jobbsituasjon – de skal ha flytta omkring tredve ganger i løpet av de drøyt seksti åra de var gift.

I 1950 konverterte Brita Paus til katolisismen. Hun tilhørte St. Hallvard menighet, der hun raskt begynte å engasjere seg i forskjellige oppgaver. St. Hallvard kirke lå den gang i UrtegataGrønland, et strøk med mye sosiale problemer. Brita Paus samarbeida med blant annet Gerta Klepper og pater Johan Castricum om å få i gang frivillig innsats for de som sleit mest. St. Hallvard menighet og kirke var nært knytta til Fransiskanerordenen, som hadde kloster i tilknytning til kirken. Frans av Assisi var også en god inspirasjonskilde for en slik hjelpeinnsats, og dermed ble Fransiskushjelpen navnet på organisasjonen de grunnla den 1. november 1956. Fransiskushjelpen har senere vokst til et større nettverk, som i samarbeid med både Oslo kommune og andre hjelpeorganisasjoner hjelper de som faller utafor. Det opprinnelige arbeidet gikk mye på hjemmehjelpstjenester; i dag er det blant annet hjelp til rusmiddelavhengige og hjemløse samt omsorg for døende pasienter og deres pårørende som er blant hovedinnsatsområdene. Men man har også holdt på det Brita Paus starta opp, med besøkstjeneste i hjemmet hos folk som trenger ekstra hjelp og omsorg. Paus var daglig leder for organisasjonen, som siden 1983 har vært en stiftelse, fra starten i 1956 og helt fram til 1993.

Paus var også medlem av Legmannsrådet i Oslo katolske bispedømme fra 1961 og av styret i Caritas Norge fra 1965. I 1975 ble hun hedret med St. Hallvard-medaljen. Hun ble ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1976.

Hun er gravlagt på Nordstrand kirkegård. Mannen døde et drøyt halvår senere, og ble gravlagt sammen med henne.

Litteratur