Brottsjø (fiskefartøy 1936)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Brottsjø
Registeringsnummer LNIQ
Egennavn: Brottsjø
Båttype Fiskefartøy
Lengde 47,2 fot
Byggeår 1936
Båtbygger: Stensen og Sønner
Framdriftsmidler: Motor
Motortype Finnøy 42 hk
Kommune Karlsøy kommune
Lagstilhørighet: Brottsjø kystlag

MK «Brottsjø» ble bygd av H. Stensen og SønnerHemnesberget i 1936 som nr. 341 i byggelista. Båten var bygd for Trygve Nilsen, Vannøya i Karlsøy og kostet kr. 5.000,- ved levering.

Nilsen, som var en fremtredene talsmann for kystfiskerne i Nord-Norge i fiskeriorganisasjonene og i Norges Råfiskelag, brukte fartøyet i banklinefiske i Barentshavet, men også ved Bjørnøya og Spitsbergen. Nilsen eide «Brottsjø» til sin død i 1988.

MK «Brottsjø» fikk som ny installert en 25 hk Wichmann semidiesel fra 1931. Motoren er skiftet ut to ganger, hver gang med en ny Finnøy semidiesel, nåværende fra 1969 på 42 Hk. Fartøyet er utrustet med støtterigg. Fartøyets opprinnelige styrehus av tre ble ødelagt under en orkan i Barentshavet i 1950 og ble erstattet av et nytt i aluminium. Det er også tilført egnerhus. For øvrig er kutteren i sin originale utforming.

I 1989 ble fartøyet med støtte fra Norges Råfiskelag overtatt av Gratangen Båtsamling. Daværende Gratangen Båtsamling heter i dag Nordnorsk Fartøyvernsenter og Båtmuseum.

MK "Brottsjø" ble vernet av Riksantikvaren i 1991.

Lenke

Les mer om restaureringen av Brottsjø hos Nordnorsk Fartøyvernsenter (hentet 9. juli 2015).

Kilde