Bruer på Sagene

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bentsebrua sett nedenfra i oktober 2008.

Det er mange bruer på Sagene i Oslo. Bydelen og strøket Sagene er oppkalt etter sagbruksvirksomheten i Akerselva, og mye av Sagenes virksomhet er jo også ellers knyttet til elva.

Treschows bru

Utdypende artikkel: Treschows bru

Ble bygget i 1861 og er oppkalt etter admiralitetsråd Gerhard Treschow som blant annet eide gården Bjølsen og Bentse Brug ved Akerselva. Den gamle brua ble revet og ny bru ble oppført i 1945-48. Brua binder sammen Sagene-Bjølsen og Sandaker.

Historie om Treschows bru

En og annen gang fløt det liket av et spebarn nedover elven. Og da het det seg gjerne at fosteret kom fra Lyngsgården, en stor brun bygning med svalganger på Sandaker, hvor de dårligst stilte og mest «løsaktige» jentene holdt til. Nåja, morskjærligheten kunne bli nokså tynnslitt hos de med «ekte» forbindelser også. Cand. Pharm S. Jansen som i mange år var fabrikkstyrer på Gjærfabrikken, stupte i yngre år ut i elven med fulle klær tre ganger og reddet småbarn som ramlet i vannet fra den gamle Treschowbrua. En gang så han en unge rulle av sted med strømmen langs elvebunnen. Inne på bestyrerkjøkkennet ble det gnidd liv i barnet med varme ulltepper. En bestemor kom opp for å hente det, sukket til redningsmannen: «Å, herregud, kunne du ikke latt`n ligge. Det er så mange der denne ungen kommer fra.»

Jerusalem bru

Jerusalem bro fra 2011.

Jerusalem bru ligger rett nedenfor Bjølsenfossen. Den er 124 meter lang, bygget som en såkalt skråstagsbru, med tre brospenn og kjegleformete, 33 meter høye tårn. Broa ble opprinnelig satt i gang som Bydel Sagenes tusenårsprosjekt i 1999. Den sto ferdig i august 2011.

Bentsebrua

Er oppført i årene 1898 - 1901 og er en jernbru. Brua er oppkalt etter Ole Bentsen, den opprinnelige eieren av Bentse Brug som etter hvert lå på begge sidene av elva ovenfor Bentsebrua. Bentsen begynte å anlegge en papirmølle i 1686 og inngikk kompaniskap med Treschow i 1693. Papirmøllen var Norges første papirfabrikk. Under brua er det en større undergang. Brua binder Sagene-Bjølsen sammen med Torshov.

Vøyenbrua

Fikk sitt navn i 1951 og er altså ei ganske ny bru. Brua knytter sammen Marcus Thranes gate og Griffenfeldts gate. Det var en bru her før Vøyenbrua, nemlig ei lita gangbru som over elva noen meter lenger nede. Vøyen kommer av vade, det var altså et sted hvor man kunne krysse elva.

Beierbrua

Dette er ei av de eldste bruene. Den første brua som var her ble bygget av Anders Beyer på 1600-tallet. Den ble bygget om i 1837 og overtatt av det offentlige i 1864. I 1974 brant brua, og den ble restaurert tilbake til sitt opprinnelige utseende i 1985. Oskar Braaten kalte denne brua for «fabrikkjentenes bru». Før Vøyenbrua kom var Beyerbrua sterkt trafikkert, men nå brukes den kun som gangbru.


Erdetherny.jpg Bruer på Sagene er basert på en artikkel fra prosjektet Er det her jeg hører til? publisert på nettstedet Erdether.no og lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.