Bruk nr. 6 – «Wilhelmswiese»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ved delingen og salget av Stokka gård i 1849 var dette en del av Østre hovedbruk. Da det var slutt på felleseiet mellom brødrene Svendsen og Nyman (bnr. 1 og 4) overtok Svendsen Nymans andeler i felles-eiendommen, inkludert senere utskilte bnr. 5, bnr. 6 og bnr. 7. Ved en deling familien Svendsen (se Østre hovedbruk) gjorde i 1862, ble «trekant-parsellen» (da del av bnr. 5) gitt til Lars Svendsens enke. Det er ved denne delingen vi først kommer over navnet «Trekanten», idet den i panteboken blir benevnt som «den store trekant søndenfor innkjørselsveien (til Egelund) med den store have og derværende frukthave». Erik Eriksen, som hadde kjøpt bnr. 5 i 1871 skilte ut og solgte bnr. 6 til slaktermester C. Lutcherath i 1879.

Lutcherath var født i Braunschweig og han døpte stedet «Wilhelmswiese». Han hadde slakterforretning i Kirkegata og på Stokka innredet han seg med bolig i den ene enden av huset og fjøs i den vestre delen hvor han hadde et par kyr.

Lutcherath solgte eiendommen i 1883 og det er skjøte til los Christen Snørteland dette året. Datteren Martha, som ble gift med los Peder Johannes Pallesen, overtok stedet etter foreldrene. Ved folketellingen i 1900 bor enken Jørgine i huset med barn og barnebarn. Eiendommen ble delt i 1900 og østre del fikk bnr. 36.

Lars H. Lende kjøpte «Wilhelmwiese» i 1918, men i følge Hildor Pallesen hadde familien allerede i 1913 «byttet» hus med Lende’n og flyttet til Møllegata 108 (det såkalte glasshuset). På Stokka bygde Lende røkeri og drev hermetikkfabrikk, men hadde snaut fått bygningen ferdig da han gikk konkurs.

I 1922 kom Peder Johannes Pallesen med familie tilbake til Stokka og han bodde der til sin død i 1929. Eiendommen ble delt i 1932 mellom sønnene Peder Markus (med familiehuset), Kristen og Hildor. Anne Grimdalens vei skjærer i dag tvers gjennom «Wilhelmswiese»-eiendommen.[1]

Familiehuset / Lutcheraths opprinnelige bolig, lå på vestre side av Anne Grimdalens vei – og ble revet da Jan-Petter Pallesen (sønn av Peder Markus) bygget dagligvarebutikken Palle Snarkjøp i 1967.

Butikken Palle Snarkjøp ble et samlingsted for lokalbefolkningen, bl.a. som samlingsted ved den lokale 17. mai-feiringen. Lokalene ble sener leid ut til dagligvarekjeder som Rimi, ICA og Matmesteren og ble drevet som nærbutikk helt frem til slutten av 2010-tallet før bygget ble revet og erstattet med boliger i 2022.

Referanser

  1. Stokkaminner - Redaksjonskomitèen på Stokka 1987.