Brukersamtale:Affi

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Velkommen!

Velkommen ombord, Affi! Om du ikke har tidligere erfaring med wikiarbeide, så er det lurt å begynne med å se gjennom siden «Hjelp:Om wikien» og å ta en titt via basismanualen eller oversikten over hjelpesidene. Den siste siden viser deg videre til hjelp om spesifikke tema. Ellers er det bare å sette i gang med skrivingen om lokalhistoriske emner, inkludert orienteringsartikler om tilgrensende fagfelt, som du har interesse og/eller praktisk eller teoretisk bakgrunn for å skrive om. Du kan se om andre har samme interesser, og eventuelt legge inn dine på siden der brukerinteresser og ekspertise er listet opp. Skriv gjerne noen ord om deg selv på din egen brukerside også — da er det lettere for alle oss andre å se hvem du er.

Om du skulle være vant til å arbeide på Wikipedia, så er det lurt å ha i bakhodet at lokalhistoriewiki.no skiller seg ut fra Wikipedia på mange måter. Siden wikien vår fremdeles er på betastadiet, så blir veien i stor grad til mens vi går. Lokalhistorikeres og andre lokalhistorieinteressertes erfaringer, tanker og forslag vil selvfølgelig tillegges stor vekt under prosessen. Lykke til! :-)

Velkommen ombord, Affi! Om du ikkje har tidlegare erfaring med wikiarbeid, så er det lurt å begynna med å sjå gjennom sida «Hjelp:Om wikien» og å kike gjennom basismanualen eller oversynet over hjelpesidene. Den siste sida viser deg vidare til hjelp om spesifikke tema. Elles er det berre å setje i gang med skrivinga om lokalhistoriske emne, inkludert orienteringsartiklar om tilgrensande fagfelt, som du har interesse og/eller praktisk eller teoretisk bakgrunn for å skrive om. Du kan sjå om andre har same interesser, og eventuelt òg leggje inn dine eigne på sida der brukarinteresser og ekspertise er opplista. Skriv gjerne nokre ord om deg sjølv på di eiga brukarside òg — da er det lettare for alle oss andre å sjå kven du er.

Om du skulle vera vant til å arbeide på Wikipedia, så er det lurt å ha i bakhovudet at lokalhistoriewiki.no skil seg ut frå Wikipedia på mange måtar. Sidan wikien vår framleis er på betastadiet, så blir vegen i stor grad til medan vi går. Erfaringar, tankar og forslag frå både lokalhistorikarar og andre lokalhistorieinteresserte vil sjølvsagt bli lagt mykje vekt på under prosessen. Lykke til! :-)

-- Chris Nyborg (Cnyborg) 8. jun 2008 kl. 18:34 (CEST)

Kjeldearkiv

Jeg flyttet over saken du la inn til Kjeldearkiv:Sak til Klævold heradstyre 9. mars 1865, ettersom kjeldearkivet er stedet for avskrifter som dette. Rutinen er også at den blir låst for redigering så snart det er visshet om at teksten er korrekt lagt inn. Chris Nyborg (Cnyborg) 10. jun 2008 kl. 20:23 (CEST)

Hei, ja jeg leitet akkurat etter Kristian Hunskaars epost. Jeg fikk ikke til å plassere saken under riktig portal. Jeg hadde egentlig tenkt Vestlandet _ Sogn og Fjordane. Skal også prøve å legge inn noen hyperlenker i teksten.

Arnfrid

Larvik kommune er feil, Chris. Det er Klævoll, som i dag vil være dekket av Lavik og Høyanger kommuner i Sogn & Fjordane.


Hei igjen,

Det blir feil med Lavik og Høyanger også, det blir vel helst bare Høyanger i dag. Klævold skipreide hadde sete i Klævoll.

Mvh Arnfrid

Retter opp kommune, en lesefeil kombinert med fullstendig svikt i hjernens geografisenter. Vi prøver med Høyanger. Plasseringer i portaler gjøres automatisk ut fra merkinger i artikler. Chris Nyborg (Cnyborg) 10. jun 2008 kl. 21:09 (CEST)
Er usikker på kategoriseringen av den gamle kommunen. Regner med at Klævoll blir mest riktig, men ser at den også er omtalt som Kyrkjebø herad, se [1]. Chris Nyborg (Cnyborg) 10. jun 2008 kl. 21:12 (CEST)

Dette blir jo litt komplisert. For det første bruker dere samme inndelingen som DIS, altså dagens kommuner, og det er ikke så lett å komme utenom det.

Formelt var det ikke noe herred som het Klævoll, men på folkemunne ble det kalt det etter det gamle sete i Klævoll. Fylkesleksikonet har en kort artikkel om det her; http://www.nrk.no/distrikt/sogn_og_fjordane/fylkesleksikon/1374687.html

Så må vi gå til DA og arkivverket og sjekke hvordan det forholdt seg i 1865; Da het det Ladvik (Lavik) prestegjeld og soknene var Ladvik (Lavik), Brække (Brekke) og Kirkebø (Kyrkjebø), det var mange skuledistrikt, bl a Vademsfjorden (Vadheimsfjorden) der gården Klævold (Klævoll) lå. http://digitalarkivet.uib.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&filnamn=f61415&spraak=n&metanr=687

Så Arkivverket:

FØRST GULEN:

Gulen

Kirkesokn Gulen (Eivindvik), Brekke (til 1858, og på ny fra 1964), Mjømna (fra1901), Bø (til 1808), Lavik (til 1808), Husøy (til 1887) og Solund (1859-1887).

Navneskifte fra Eivindvik til Gulen 1890.

Avgang Soknene Bø og Lavik ble skilt ut til Lavik prestegjeld 1809. Brekke sokn ble overført til Lavik i 1859, men ble ført tilbake til Gulen i 1964. Solund ble skilt ut som eget sokn 1859, og skilt ut som eget prestegjeld 1888 sammen med Husøy sokn.

SÅ LAVIK:

Lavik

Kirkesokn Lavik (1809-), Kyrkjebø (1809-), Brekke (1859-1963) og Bø (1809-1861).

Lavik prestegjeld ble opprettet 1809 med overføring av Lavik og Bø sokn fra Gulen og Kyrkjebø sokn fra Vik.

Tilgang Brekke sokn ble overført fra Gulen til Lavik i 1859. Gnr. 122-123 ble overført fra Guddal sokn i Fjaler til Kyrkjebø i 1941. Gnr. 75/4-6 ble overført fra Arnafjord sokn i Vik til Kyrkjebø i 1964.

Avgang Bø sokn ble overført til Hyllestad prestegjeld i 1861. Brekke sokn ble overført til Gulen prestegjeld i 1964.

SÅ VIK:

Vik

Kirkesokn Vik (Hoprekstad, Hove), Arnafjord, Vangsnes (1964-), Kvamsøy (til 1964) og Kyrkjebø (til 1809).

De to gamle soknene Hoprekstad og Hove ble i 1877 slått sammen til Vik sokn.

Avgang Kyrkjebø sokn ble overført til Lavik i 1809. Kvamsøy sokn ble overført til Balestrand prestegjeld i 1964. Gnr. 75/4-6 ble overført fra Arnafjord sokn til Kyrkjebø sokn i Lavik i 1964.

Tilgang Vangsnes sokn ble overført fra Balestrand prestegjeld i 1964.

OGSÅ HYLLESTAD er involvert:

Hyllestad

Kirkesokn Hyllestad, Bø, Øn.

Hyllestad prestegjeld ble oppretta 1861 med soknene Hyllestad og Øn fra Askvoll og Bø sokn fra Lavik.

Avgang Gnr. 49 ble overført fra Øn sokn til Solund sokn 1888.

Overføring Gnr. 22-24 ble overført fra Øn sokn til Hyllestad sokn 1925.


MVH Arnfrid


Lokalhistoriewiki.no
Budstikka

Nr. 1, årg. 1 25. september 2008

 

Velkommen som medarbeider på lokalhistoriewiki.no!   Velkommen som medarbeidar på lokalhistoriewiki.no!
Mange nye har registrert seg, høsten er her med mer innetid og dermed er det på tide med et treff (kurs).   Mange nye har registrert seg, hausten er her med meir innetid og dermed er det på tide med eit treff (kurs).
Denne gang holdes kurset lørdag 11. oktober kl 9-16 i NLIs lokaler i Observatoriegt. 1 B (nybygget bak Nasjonalbiblioteket) i Oslo. Kursleder er Chris Nyborg. Kurset vil være praktisk, med vekt på ting dere støter på underveis i wikiarbeidet. Stikkord er layout, bildeopplasting og -lisensiering, kategorisering, maler osv. og det er rom for ønsker fra dere i dette. Mail gjerne Chris, eller skriv det nederst på siden der du kan melde deg på. Videre vil kaffe og te være innen rekkevidde i pausen, og det blir mulighet til å jobbe litt på egen hånd - med noen som ser litt over skulderen om ønskelig. Du kan også ta med ting du lurer på om det er enklere enn å beskrive dem med ord.   Denne gongen blir kurset halde laurdag den 11. oktober kl 9-16 i lokala til NLI i Observatoriegt. 1 B (nybygget attom Nasjonalbiblioteket) i Oslo. Kursleiar er Chris Nyborg. Kurset vil vera praktisk orientert, med vekt på ting de støyter på undervegs i wikiarbeidet. Stikkord er layout, bildeopplasting og -lisensiering, kategorisering, malar osv., og det er rom for ønske frå dykk i dette. Send gjerne Chris ein e-post, eller skriv det nedst på sida der du kan melde deg på. Elles vil det vera kaffi og te i pausen, og det blir mulegheiter til å arbeide litt på eiga hand — med nokon som ser deg litt over skuldra om du vil. Du kan ta med deg ting du lurer på òg om det er enklare enn å skildre dei med ord.
Datakapasiteten begrenser dessverre antall deltakere til ca. 30, men det kommer flere kurs (også andre steder i landet)! Selv om NLI har noen bærbare pc'er til disposisjon er det flott om dere som har mulighet for det, tar med egne bærbare pc'er. Det er trådløst nettverk i kurslokalene.   Datakapasiteten gjer dessverre at vi berre har plass til kring 30 deltakarar, men det kjem fleire kurs (inkludert andre stader i landet)! Sjølv om NLI har nokre berbare datamaskiner til disposisjon, er det flott om dei av dykk som kan, tek med eigne berbare datamaskiner. Det er trådlaust nettverk i kurslokala.
Ser frem til å møte dere!
Marianne Wiig, NLI
  Ser fram til å møte dykk!
Marianne Wiig, NLI

 


Diskusjonsforumet  |  Brukerinteresser  |  Hva er wikien ikke?