Brunkollen turisthytte
Brunkollen turisthytte er en turisthytte i Bærumsmarka, beliggende nord for Muren, 380 moh. Stedet ligger øst/sørøst for Brunkollens høyeste punkt på 414 moh.
Serveringsstedet ble oppført i 1943 for Hirden og består i dag av fem bygninger. Ved frigjøringen i 1945 var det langt flere, oppført av en «brakkebaron» under krigen under påskudd av at Brunkollen skulle bli et «senter for blind ungdom», men ble et senter for hirden. Stedet hadde under krigen en enkel veiforbindelse opp kleiva fra Muren, og deler av dette veifundamentet og oppstøpninger kan sees på dagens turvei som går i samme trase.
Staten overtok eiendommen etter krigen og solgte i 1948 Brunkollen til Bærum kommune for 100 000 kr. Brunkollen åpnet for servering samme år, med Anna og Kristian Johnsen som vertskap. Brunkollen var et tungdrevet sted uten vei, strøm og innlagt vann. Bruskasser og andre tunge bører tok Kristian på ryggen opp kleiva fra Muren. De drev Brunkollen til slutten av 1960-årene.
Bærum Trekkhundklubb fortsatte deretter driften noen år på dugnadsbasis. Klubben hadde ambulansestasjon på Brunkollen fra rundt 1960 til 1990. Nina og Arild Hovelsrud overtok driften i 1971, og stedet ble bruk som leirskole for Bærums- og Oslo-skoler i 1970-årene. Det ble boret etter vann og bilveien kom i 1976. Som de siste fastboende i Akershus fylke kunne strømmen skrues på i januar 1983. Jan Espen Valdar overtok driften i 1986, som tidligere hadde stått for driften av Muren. I 1990-årene ble stedet brukt som sommerleir for skolebarn.
I 2008 tok Kristin Devor og Geir Atle Tømmerås over driften. Brunkollen er spesielt kjent for sine skolebrød, og sin suppeservering. I tillegg til å være markastue på tradisjonelt vis tar Brunkollen også i mot lukkede selskap.
Bildegalleri
Eksterne lenker
Brunkollen turisthytte er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. |