Bryn kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bryn kirke
Bryn kirke Bærum 2012.jpg
Sted: Økriveien 3
Byggeår: 1861
Endringer: Ombygd 1911, restaurert 1961
Kirkegård: Bryn kirkegård
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Oslo
Prosti: Bærum prosti
Prestegjeld: Til 1894: Asker
Fra 1894: Vestre Bærum, senere Bryn
Fellesråd: Bærum
Sokn: Bryn
Periode: Nyromansk
Arkitekt: Peter Høier Holtermann
Teknikk: Mur
Materiale: Tegl
Sitteplasser: 400

Bryn kirke i Økriveien 3 i Bærum er soknekirke for Bryn menighet. Kirken står på grunnen til gården Bryn og fikk navn etter denne. Den var opprinnelig en annekskirke til Asker prestegjeld, og ble bygd som erstatning for Tanum kirke som hadde blitt for liten. Daværende sokneprest Alexander Lange ønsket å rive Tanum kirke og bygge nytt der, men fikk ikke gjennomslag for det.

Den er en nyromansk langkirke i tegl, tegnet av Peter Høier Holtermann og bygd i 1861, ombygd i 1911 og restaurert i 1961. Kirken har 400 sitteplasser.

Kunstneren Emanuel Vigeland har satt sitt tydelige preg på bygget: Han laget altertavlen, som viser «Korsfestelsen», men også de fem glassmaleriene i kirkens korparti. Maleriene har fått navnene «Mariavinduet», «Kristusvinduet», «Den triumferende Kristus», «Martyrvinduet» og «Gjenkomstvinduet». Prekestolen er av tre, mens døpefonten er av kleberstein.

Orgelet fra 1984 har 18 stemmer, og er levert av Robert Gustavsson i Sverige.

Av de tre kirkeklokkene har bare én inskripsjon, hvorav en av linjene er: «Alltid er jeg Herrens tolk». To av de mektige lysestakene er gitt av Harriet Wedel-Jarlsberg.

Ved kirken ligger Bryn kirkegård

Galleri

Litteratur


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Bryn kirke er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.9203344° N 10.48814° Ø