Bybrannen i Risør 1861

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Bybrannen i Risør 1861 brøt ut 5. juni 1861.

Om brannen

Byfogden i Risør meldte tidlig [1]at brannen brøt ut 00:30, natt til 5. juni. Brannen startet i boktrykker Andersens gård. Fogden meldte at omkring 300 hus var nedbrent, noe som utgjorde omtrent 4/5-deler av byen. Han mente at siden det var store trehus nær arnestedet og en svak vind, så fikk ilden stor framgang. Først etter klokken 15 hadde man kontroll på ilden. Fogden antar at de nedbrendte bygninger takseres til ca 190 000 Spd. Prestegården, kirken og byfogdens kontor ble reddet, men tollbod, posthus, rådstue og apotek brant ned. Fogden antok at en god del løsøre ble berget.

Men fogden er urolig for forholdene for de rammede. "Tilstanden mellem saamange Brandlidte er vistnok betænkelig. Iaften sendes Dampfartøiet til Kragerø for at hente Levnetsmidler."

I Arendal fikk man melding om brannen om morgenen. Det ble straks samlet sammen levnetsmidler for kommunens regning og med gaver fra private og disse ble sendt til Risør. Det ble sendt brød, kjøtt, flesk, gryn m.m. for 400 spd. Det kom etter hvert bidrag fra flere byer.

Utklipp og minner

Referanser

  1. Fra Aftenposten 13/6/1861