D/S «Nord»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
«Nord» ved Gjøvik brygge.
Foto: Nelly Westby Knutsen/Mjøsmuseet

D/S «Nord» var en dampbåt som gikk på Glomma, Vorma og Mjøsa. Båten ble bygd i 1876 av Motala Werkstad i Sverige og sjøsatt samme år på Årnes, som D/S «Vormen». I sine første leveår skifta båten flere ganger eier og navn. Fra 1881 til 1892 het den D/S «Gjøvik», men i 1892 kom navnet «D/S Nord». Sin mest stabile periode hadde den som del av Eidsvold Dampskibsselskabs flåte, fra 1898 til slutten av 1930-tallet. Nord gikk da i tømmertrekking og varetransport. Båten ble hogd på Gjøvik i 1953.

Sine første fem år gikk den i rutefart mellom Årnes og Eidsvoll. Fartøyet ble alt i 1881 solgt til et foretak på Gjøvik, fordi vassføringa i Vorma, særlig Svanfossen, gjorde at båten fikk for lite driftstid. På Mjøsa skulle den drive gods- og passasjertrafikk mellom Hamar og Gjøvik. Men også denne epoken, da båten het D/S «Gjøvik», ble kort. Fra 1885 til 1892 hadde den igjen Eidsvoll som utgangspunkt. Mellom 1892 til 1898 var båten tilbake på Gjøvik, da under navnet «Nord».

I 1898 kjøpte Eidsvold Dampskibsselskab båten. Dette selskapet dreiv da stort med godstransport og hadde i alt fire båter. De brukte «Nord» mye i Vorma og leide den ut til bl.a. tømmertrekking. Under forbudstida rundt 1920 fikk båten en gang det ulovlig oppdraget å frakte sprit mellom Hamar og Eidsvoll. Tre av mannskapet tok på seg jobben, etter forespørsel fra dampskipsselskapets sjef Bergsjø. Under turen var mannskapet bevæpna! For oppdraget ble de belønna med 100 kr. hver, like mye som ei månedslønn for en dekksmann.

På slutten av 1930-tallet lå «Nord» og flere andre mjøsbåter uvirksomme ved Eidsvoll. Jernbanen og lastebilene hadde da tatt over mye av båttransporten. Men Ole Baardseth fra Gjøvik så muligheter i «Nord», og reparerte og bygde den om til passasjertransport. Baardseth dreiv både med charter- og rutetrafikk (Redalen-Moelv-Gjøvik). Ikke minst oljerasjoneringa i 1940-åra ga muligheter for «Nord», som kunne fyres med ved. Men båtens "Indian summer" tok slutt, og i 1953 ble den hogd opp. «Nord» var da temmelig nedslitt.

Kilder og litteratur

  • Berg, Arne Julsrud og Arve Marthinus Nordsveen: Damp- og motorbåter på Mjøsa, Mjøssamlingene 1996. Digital versjonNettbiblioteket, s. 141-145.