Danckert Monrad-Krohn

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Danckert Monrad-Krohn (født 10. februar 1937) var fylkeskonservator i Vest-Agder fra 1978. Han reiste til sjøs et halvt år før han utdannet seg til maler på Kunst- og håndverksskolen og Statens Kunstakademi. Deretter var han assistent for malerne Sigurd Winge og Else Hagen før han studerte arkeologi, etnologi og religionshistorie. Etter å ha jobbet som vitenskapelig assistent ved Oldsaksamlingen, tok han magistergraden i etnologi i Bergen.

Fra 1976 var han kulturvernkonsulent hos fylkeskonservatoren i Hordaland, men allerede etter to år flyttet han til Krisiansand og ble fylkeskonservator. I 1999 ble han ansatt som avdelingsdirektør for bygningsavdelingen hos Riksantikvaren. Der fikk han ansvar for oppgaver også i Kina og Tanzania.

Etter at han ble pensjonist i 2005, har han vært rådgiver for ordføreren på Ihla de Mozambique hvor han ledet restaureringen av et slavemarked og også ivaretok byantikvaroppgaver. I 2005 flyttet han tilbake til Kristiansand, hvor han bor i Posebyen, byens gamle trehusområde som han var sterkt engasjert i å bevare.

Verv

  • I 1983 ble han prosjektleder for nasjonal verneplan for fyrstasjoner.
  • Viseformann i en vernekomité i International Association of Lighthouses and Aids to Navigation i Paris.

Publikasjoner

  • Norske fyr - Nasjonal verneplan for fyrstasjoner ISBN 8275740185
  • Fyr i Vest-Agder 1980

Kilder

  • Danckert Monrad-Krohn er 80 år Fødselsdagsomtale i Fædrelandsvennen 10. januar 2017 side 47