Den hellige stol

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vatikanstaten, Peterskirken, 8. desember 2005: Pave Benedict XVI er selv tilstede under 40-års jubileumsmessen for avslutningen av Det andre Vatikankonsil.
Foto: Stig Rune Pedersen (2005)

Den hellige stol (fra latin Sancta Sedes, også omtalt som Den apostoliske stol eller pavestolen) er en vanlig betegnelse på paveembetet, det vil si Den katolske kirkes øverste ledelse. Begrepet viser til apostelen Peters trone. Etter katolsk forståelse var Peter den av disiplene som fikk i oppdrag å lede kirken etter Kristi død, og den til enhver tid sittende pave er Peters stedfortreder.

Begrepet opptrer ofte i kilder, idet det var og er vanlig å rette henvendelser fra den lokale kirke til Den hellige stol og ikke personlig til paven.

Den hellige stol er ikke identisk med Vatikanstaten, selv om paven er denne statens eneveldige leder, men en henvisning til Vatikanet er i de aller fleste tilfeller ment som en henvisning til pavestolen. Det er verdt å minnes at paven ikke alltid har hatt tilhold i Vatikanet, så i en del eldre norske kilder vil Avignon, pavens residens fra 1309 til 1377, også kunne vise til Den hellige stol og ikke til byen som sådan.

Litteratur og kilder