Dugnad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Dugnad for Øverbygd Samvirkelag - her støpes grunnmur til et tilbygg på butikken på Skjold.
Foto: Ukjent Fra boka Samvirkelagene i Indre Troms : 100 år i forbrukernes tjeneste.(1975)

Dugnad (fra norrønt dugnaðr, «hjelp») eller dovning er en frivillig felles innsats for å få utført arbeid. Opprinnelig ble det særlig brukt om det å trå til for å hjelpe en nabo med arbeid som ikke var lett å få utført alene. Dette er det lange tradisjoner for i Norge. Arbeidet gjøres uten betaling, men det er vanlig med enkel servering til deltagerne.

I nyere tid er dugnader ofte knytta til felles, ulønna innsats i borettslag, velforeninger, båtforeninger, historielag eller lignende grupper, hvor man for eksempel utfører vårrengjøring eller renovering. Det har også vært mange dugnadsaksjoner for å redde lokalaviser, lokalbutikker elle lignende. Dugnaden har vært et viktig prinsipp i Norge, men fra slutten av 1900-tallet har det blitt meldt fra mange kanter at dugnadsånden er i ferd med å dø ut. Om dette stemmer eller ikke er vanskelig å si, men mye tyder på at dugnaden står sterkest på bygda, hvor folk kjenner naboene bedre enn i byene.

Man kan også snakke om nasjonale dugnader, for eksempel TV-aksjonen på NRK hvert år hvor mange går med bøsser og enda flere gir penger til et veldedig formål.

Åpne wikier, som Lokalhistoriewiki og Wikipedia, er i stor grad basert på dugnadsprinsippet.

Kilder

  • Dugnad i Store norske leksikon