Dugnad
Dugnad (fra norrønt dugnaðr, «hjelp») eller dovning er en frivillig felles innsats for å få utført arbeid. Opprinnelig ble det særlig brukt om det å trå til for å hjelpe en nabo med arbeid som ikke var lett å få utført alene. Dette er det lange tradisjoner for i Norge. Arbeidet gjøres uten betaling, men det er vanlig med enkel servering til deltagerne.
I nyere tid er dugnader ofte knytta til felles, ulønna innsats i borettslag, velforeninger, båtforeninger, historielag eller lignende grupper, hvor man for eksempel utfører vårrengjøring eller renovering. Det har også vært mange dugnadsaksjoner for å redde lokalaviser, lokalbutikker elle lignende. Dugnaden har vært et viktig prinsipp i Norge, men fra slutten av 1900-tallet har det blitt meldt fra mange kanter at dugnadsånden er i ferd med å dø ut. Om dette stemmer eller ikke er vanskelig å si, men mye tyder på at dugnaden står sterkest på bygda, hvor folk kjenner naboene bedre enn i byene.
Man kan også snakke om nasjonale dugnader, for eksempel TV-aksjonen på NRK hvert år hvor mange går med bøsser og enda flere gir penger til et veldedig formål.
Åpne wikier, som Lokalhistoriewiki og Wikipedia, er i stor grad basert på dugnadsprinsippet.
Kilder
- Dugnad i Store norske leksikon