Dverglin i Østfold
Dverglin er en spontan art som vokser på sandholdig mark havet i Østfold[1].
Hyppighet og utbredelse
Dverglin er spontan og er sjelden i 5x5-kmskalen og ganske sjelden i 1x1-kmskalen. Den har en sørvestlig utbredelse[2].
Økologi
I Østfold vokser dverglin på sandholdig mark havet ved havet, gjerne mellom flate berg ovenfor fjæra og langs tråkk og stier.
Oppdagelseshistorikk
Det eldste belegget er samlet av Mathias Numsen Blytt på Spjærøy i Hvaler og datert den 1.1.1827. Øivind Johansen omtaler dverglin i Onsøy’s flora[3] fra «Sørbygda, sjelden». I Fauna og Flora[4] på Søndre Asmaløy står det at dverglin er «Svært sjelden, sandholdig mark».
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
Robert Collett skriver i 1868 at dverglin ”fremdeles forekommer paa Øen” (Spjærøy)[5]. Den har gått sterk tilbake de siste 100 år. Bohusläns flora[6] skriver at den er mindre vanlig vid havet och fjordarna, ganska sällsynt i mellanbygden och inlandet. Videre at den har gått kraftig tilbake siden forrige inventering. Dette er samme utvikling som i Norge.
Forvaltningsstatus
Arten regnes som spontan og sterkt truet (EN)[7] i Norge. På grunn av tilbakegangen i store deler av Sørvest-Norge har vi et ansvar for denne arten.
Kilder og litteratur
- ↑ Dverglin i Østfold, historisk utbredelse pr. dato. Artskart hos Artsdatabanken.
- ↑ Stabbetorp, Odd. Dverglin i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Johansen, Øivind 1981. Onsøy’s flora. - Østfold-natur 11. 103s.
- ↑ Hanssen, Ole Jørgen 1982. Kråkerøy's natur - flora og fauna. Østfold-Natur 14. 104s.
- ↑ Collett, Robert 1868. Zoologiske botaniske Observationer fra Hvaløerne. - Nyt Magazin for Naturvidenskaberne 15:1-84. Christiania.
- ↑ Blomgren, E., Falk, E. & Herloff, B. (red.) 2011. Bohusläns Flora.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av dverglin Radiola linoides for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.