Eduard Greysel Christiansen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimilefra Aftenposten 11. juni 1956. Utsnitt fra nekrolog over Eduard Christiansen.

Eduard Greysel Christiansen (født 25. januar 1871 i Alstahaug, død 9. juni 1956) var tannlege og odontologi-professor, spesialist i tannproteser, og i en årrekke kong Haakons tannlege.

Familie

Eduard Greysel Christiansen var sønn av sakfører Eduard Greysel Christiansen (1833-74) og Marie Christine Brun. Han var først gift med Harriet Mack (1871-1966), datter av bryggerieier Ludvig Mack, deretter med Louise Sætersmoen (1897-1961).

Liv og virke

Eduard Greysel Christiansen tok styrmannseksamen i 1889, og hadde planer om en maritimt karriere. Han begynte i stedet å studere odontologi, som hans brødre Frithjof og Oscar hadde gjort, og tok tannlegeeksamen i 1896. Han studerte senere odontologi i USA, Tyskland og England.

Christiansen praktiserte først i Drammen, før han i 1905 etablerte seg med egen praksis i Kristiania.

Christiansen var lærer i protese ved Statens Tannlegeinstitutt 1909-19, deretter professor ved Statens Tannlegehøgskole 1919-24. Etter dette konsentrerte han seg om egen privatpraksis.

Christiansen sto bak flere oppfinnelser til tannteknisk bruk. Han hadde også en rekke tillitsverv, blant annet var han formann i Oslo Tannlegeforening og i Den Norske Tannlegeforening. Han var i en årrekke kong Haakons egen tannlege.

Eduard Greysel Christiansen var også engasjert innen seilsporten.

Enkelte bosteder

I folketellingen for 1910 er Christiansen oppført på adressen Colbjørnsens gate 11 i Kristiania sammen med sin første kone Harriet, og tre barn. I adresseboken for Oslo for 1950 er Christiansen oppført som tannlege med praksis på adressen Bygdøy allé 5, hvor han holdt til i en årrekke, og med privatadresse Thunes vei 15.

Ettermæle

Eduard Greysel Christiansen er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

I en nekrolog over Christiansen i Aftenposten 11. juni 1956 sto det blant annet:

I tannlegenes organisasjonsliv bragte professor Christiansens rike evner, hans energi, interesse og tiltalende menneskelige egenskaper ham raskt til en ledende posisjon. … Hans faglige begavelse og innsikt kom til uttrykk i flere oppfinnelser og behandlingsmetoder som vant anerkjennelse også ved utenlandske tannlegehøyskoler.

Eduard Greysel Christiansen er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Tittelen Professor er benyttet på gravminnet.

Christiansen ble ridder av St. Olavs Orden i 1915.

Kilder og referanser