Egersund
Egersund er et tettsted og administrasjonsenteret i Eigersund kommune i Rogaland. Fram til 1965 var det et ladested og egen kommune. Sentrum av tettstedet ligger ved Vågen, bukta som går innover i landet fra sundet mellom Eigerøya og fastlandet. Den eldste delen finner man sør for Lundeelva.
I den eldste omtalen av området brukes navnet Kaupanes om et handelssted på Eigerøya, noe som tyder på at det har pågått handel siden vikingtida. Dagens sentrum har sitt oppgav på begynnelsen av 1600-tallet, da folk begynte å bosette seg langs Vågen. Rundt midten av 1700-tallet begynte man å få bymessig bebyggelse, og fra slutten av 1700-tallet var Egersund et viktig handelssted. Det ble tollsted i 1798. Ladestedet har vært ramma av brann flere ganger. Den verste var bybrannen i 1843, da rundt to tredjedeler av husene brant ned. Stedet ble gjenoppbygd etter tidsriktige planer, med gater som ligger vinkelrett på hverandre. Tre bygninger som er fra tida før brannen står igjen, og er freda.
Egersund fikk jernbaneforbindelse med Stavanger over Jærbanen i 1878, og i 1904 ble den forlenga til Flekkefjord. Med fullføringa av Sørlandsbanen i 1944 ble Jærbanen knytta til det nasjonale jernbanenettet. Det er også gode bussforbindelser til opplandet, kystruteskip og fergerute til Hanstholm i Danmark.
Fiske, handel og sjøfart har tradisjonelt vært de viktigste næringsveien. Særlig det rike sildefisket ga stor vekst. Silda forsvant i 1960-åra, og man måtte gå over til andre fiskeslag. Etter ilandført fangst er Egersund landets største fiskerihavn. Det har også blitt bygd ut en del industri i byen. Særlig viktig er verksted- og maskinindustrien, næringsmiddelindustri og trevareindustri. Av eldre industrivirksomhet er særlig Egersund Fayancefabrik (1847–1979) kjent.
Kilder
- Egersund i Store norske leksikon
- Faktaark fra Kartverket finnes.