Eydehavn

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
"Eydehavn seet fra Tromøen"
Foto: Nasjonalbiblioteket
"Flyvebilde av Eydehavn"
Foto: Nasjonalbiblioteket

Eydehavn er sted i Arendal kommune, omkring en mil nordøst for Arendal by. Det var tidligere administrasjonssenter for Moland kommune, og før det for Stokken kommune. Stedet har vokst sammen med tettstedet Arendal. Eydahavn ble grunnlagt i 1913, og ble oppkalt etter industrigründeren Sam Eyde i en seremoni den 12. juli det året. Årsaken til at stedet ble grunnlagt var at man ønsket å utnytte potensialet for elektrisk kraft fra Arendalsvassdraget.

Sam Eyde etablerte to store bedrifter i Eydehavn, Det Norske Nitridaktieselskap med aluminiumssmelteverket Nitriden og Arendal Smelteverk med et silisiumkarbidverk. Aluminiumsverket ble nedlagt i 1975. Silisiumkarbidverket ble kjøpt opp av konsernet St. Gobain, og den 30. september 2005 ble den siste ovnen stengt.

Stedets historie er dokumentert på Eydehavnmuseet, som blant annet har innredet en arbeiderleilighet slik den kan ha sett ut i 1920-årene.

Havneanlegg

Arendal kommunale havnevesen arbeider pr. 2008 med et nytt kaianlegg på smelteverkets dypvannskai i Eydehavn. Det skal også komme en ny vei med tunnel for transport til kaia. Dette ventes å gi nytt liv til Eydehavn, samtidig som Arendal får et moderne kaianlegg.