Feda

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Feda i 1953.
Foto: Vilhelm Skappel / Widerøe

Feda er et tettsted i Kvinesdal kommune, og tidligere administrasjonssenter for Feda kommune. Feda ligger på begge sider av Fedaelva, med størstedelen av husa på østsida. Elva renner ut i Fedafjorden.

Stedet har navn etter gården Feda, som en stor del av eiendommene er utskilt fra. Tettbebyggelsen ligger også på grunnen til blant annet Birkeland, Lindland og Sande. Oluf Rygh mente at navnet opprinnelig ble brukt på elva, og at det må ha vært Feta tidligere. Eldste kjente skrivemåter er de Feto i 1302 og a Fetto og Fettu i 1362. Det kan komme av ordet fit, 'frodig gressmark'.[1]

E39 gikk tidligere over elva på Feda bru. Den ble revet etter at veien ble lagt om i 2006, og trafikken går nå utenom tettstedet og krysser elva på Fedafjorden bru.

Feda oppsto som et strandsted, og flere bygninger fra 1700- og 1800-tallet er bevart. I 1980-åra ble det utarbeida en bevaringsplan for sentrumsområdet. Tettstedet er det eneste området i Kvinesdal kommune med boplikt, og det er også krav om at man må være tro mot gammel byggeskikk. Langs elva og sjøen ligger en rekke sjøhus, og nyere bygg er oppført i stil med disse. Flere bygninger er freda.

Feda kirke ble reist i 1802. Rett ved kirka finner man Feda gjestgiveri fra 1782, der det gjennom år foruten gjestgiveri har vært bakeri, landhandel, telefonsentral, skysstasjon og fengsel. Bøkkerbua har fått tildelt Olavsrosa.

Feda skole er en barneskole, 1. til 7. trinn. Feda ungdomsskole er nedalagt.

Referanser

  1. Rygh 1912: 279.

Litteratur og kilder

Koordinater: 58.2663518° N 6.8189512° Ø