Fetsund

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fetsund med stasjonen til venstre
Foto: Peter Fiskerstrand (2018)

Fetsund er et tettsted i Lillestrøm kommune og administrasjonssenter i tidligere Fet kommune. Det har drøyt 5600 innbyggere, og har hatt en jevn vekst i folketall siden 1960-åra. Fetsund ligger nær Glommas utløp i Øyeren, og ettersom dette er det første naturlige krysningspunktet over elva nord for innsjøen, lå det et gammelt ferjested som het Sundstedet Fetsund.

Fetsund stasjonKongsvingerbanen ble åpna i 1862. Togene går i dag mellom Asker stasjon (via Oslo) og Kongsvinger stasjon. Samme år som stasjonen åpna, ble det også bruforbindelse med både jernbanespor og kjørebane over Glomma. Fetsund bru var da landets lengste jernbanebru, med lengde på 440 meter.

Fetsund lenser med lensemuseet ligger i tettstedet. Av andre kulturminner kan nevnes Fetsund batteri fra 1902, som var en del av Glommalinjen, og på østsida av Glomma ligger Ridderhaugen, en gravhaug fra jernalderen, og Fet kirke, som sto ferdig i 1890 og har ei altertavle fra 1600-tallet som ble overført fra ei eldre kirke. Fet rådhus med Fet folkebibliotek ligger i Fetsund.

Litteratur og kilder