Filsamtale:14.png

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Grov tegning

Ser at nåv. Sogn og Fjordane fylke, Oppland fylke, Hedmark fylke og videre sørover har detaljer under fylkesnivå, mens nåv. Møre og Romsdal er helmarkert for fisk som hovedbetalingsmiddel for landskyld. Ser vi på Skattematrikkelen 1647, så finner vi bl.a. følgende for Nordmøre:

Fra forordet: For Nordmøre er skylda fastsatt i spann smør: 1 spann = 3 øre = 72 marklag. (s. 10)

Fra innledningen til hvert tinglag:

Av dette går det tydelig fram at det i ytre strøk (Mek (ca Averøy, Eide), Halsa (ca Halsa (-Valsøyfjord), Tustna, Edøya), Vik (ca Aure, Stemshaug, Valsøyfjord, Vinjeøra)) hovedsakelig betales med fisk og at det i mer indre strøk som Gagnat (Tingvoll, Angvik osv.), Brøske/Surnadal (Surnadal, Rindal) hovedsakelig betales med smør og mel. I fallene Gjemnes, Sunndal og Smøla er kilden ikke eksplisitt, men det er ikke urimelig å anta at standardbetalingsmiddelet smør ble brukt i hovedsak i Gjemnes og Sunndal t. For Smøla kunne det være rimelig å tenke seg at fisk var mest brukt. Hvordan vi enn snur og vender på det, så er det ikke til å komme fra at kartet er misvisende for Nordmøre.

Så tilkommer det faktum at gamle Vinje kommune i Sør-Trøndelag (sørenden av nåv. Hemne kommune) hørte til Viks tinglag, der hovedbetalingsmiddelet var fisk. Vinje er likevel markert som smørdistrikt i tråd med hva hele det moderne Sør-Trøndelag er markert som.

Om Sør-Trøndelag, som altså er markert som smørdistrikt, kan nevnes følgende:

Dette kartet bør følgelig gjennomgås i detalj og rettes opp — i det minste for det nordenfjelskes del.

-- Olve Utne 27. aug 2008 kl. 20:32 (CEST)