Finnmarksposten

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Finmarkspostens avishode i 1883
Foto: Finmarksposten

Finnmarksposten (tidligere Finmarksposten) er ei avis som gis ut i Honningsvåg. I dag (2022) er avisa lokalavis og kommer ut en gang i uka. Tidligere hørte den til i Hammerfest og fungerte som regionavis for hele Vest-Finnmark. Avisa var opprinnelig partiorgan for Høyre.

Historie

Finnmarksposten ble starta opp i Hammerfest i 1866. Bakgrunnen var at Hammerfest i 1866 var blitt sete for amtmannen i Finnmark. Dette skapte behov for trykkeri. I Hammerfest ble det også danna et interessentskap som ville lage avis. Første nummer av Finmarksposten kom ut 1. juli 1866, og skal ha vært det første som ble trykt på boktrykker Carl Wilhelm Leinanns nye boktrykkeri. Avisas første redaktør var postekspeditør Iver Christian Rostad, som også var initiativtaker til trykkeriet.

Høyrepressen fikk ikke like hard medfart som arbeiderpressen under andre verdenskrig, men Finnmarksposten måtte gå inn i 1941. Etter krigen og nedbrenninga av Finnmark, var det ikke mulig å trykke avis i Hammerfest. Avisa ble derfor midlertidig flytta til Oslo hvor den henvendte seg til evakuerte finnmarkinger.

I 1951 kom avisa hjem til Hammerfest igjen. I 1958 ble avisa slått sammen med Vestfinnmarken og flytta til Honningsvåg.

I 1989 la avisa ned, men etter et år ble starta opp på ny.

I 1993 ble Finnmarksposten overtatt av Finnmark Dagblad.

Per 2016 hadde avisa kun én journalist, Randi Iren Olsen.

Kilder og litteratur

Referanser