Fjell-Ljom

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Fjell-Ljom (opprinnelig Fjeld-Ljom) er ei lokalavis på Røros. Den ble etablert i 1886. Avisa gis ut ukentlig på papir og har en nettutgave.

Avisa Fjeldposten ble utgitt på Røros fra 1868, og slet fra starten av med lave opplagstall og politiske konflikter. I det siste nummeret av avisa i 1885 lagde Olaf Olsen, som hadde vært redaktør i 1883 og 1884, men som så rykka ned til trykker igjen, et bilag til avisa. Dette var et prøvenummer av Fjeld-Ljom, og viste seg å være siste spiker i kista for Fjeldposten. I januar 1886 kom første nummer av Fjeld-Ljom ut, og året etter måtte Fjeldposten legge inn årene.

Sammen med Eilif Holstad og Ole Strand ga Olaf Olsen ut den nye avisa med undertittelen «Frisindet blad for Røros, Aalen og Nord-Østerdalen». Den fikk raskt mange lesere, ikke minst blant de yngre. I 1891 fikk avisa egne lokaler på Røros, hvor man i dag finner Pressemuseet Fjeld-Ljom.

Blant kjente personer som har vært tilknytta avisa er Johan Falkberget, Ivar Mortensen Egnund, Arne Garborg og Olav Kvikne. Ivar Sæter var blant de første redaktørene i avisa.

I 1943 ble avisa stoppa av tyskerne, og den mista sin dominerende stilling i lokalsamfunnet. Etter krigen kom den i gang igjen, men i 1976 fikk avisa konkurs. Rettighetene til navnet ble overført til en venneforening, og gjennom denne ble avisa redda. På slutten av 1990-åra hadde økonomien blitt så stabil at avisa kunne stå på egne bein.

Kilder

Eksterne lenker