Folkvang boligselskap

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Det nybygde anlegget ut mot Hans Nielsen Hauges gate med de to store karréene med parken imellom og med Hans Nielsen Hauges gate i forkant.

Folkvang boligselskap, Folkvang A/S ble oppført på Sandaker i årene 1932-1933 av Brødrene Johnsen, arkitekt Sverre Poulsen.

Ankegget

Det utgjør kvartalet Grefsenveien, Brettevilles gate, Borger Withs gate og Hans Nielsen Hauges gate, og er i antall leiligheter et av de største boligkompleksene i Oslo med 283 leiligheter, 258 med to rom, kjøkken og bad og 25 ettroms, og fire butikklokaler, i dag næringslokaler. Kommunens gunstige finansieringsvilkår gjorde at denne overtok selv 90 av leilighetene.

Anlegget har adressene:

Næringslokaler

Næriingslokalen er i fløyen til Grefsenveien og opprinnelig var det i første etasje Folkvang melk- og delikatessehandel, Sandaker manufaktur og et konditori eid av Oslo Samvirkelag. Etter krigen ble det serveringslokale for varm mat i konditoriet, og i 1964 kafé. Sandaker apotek tok over for melkeforretningen i 1975., mens manufakturen tidlig i 1970-åra ble tatt over av en herreekviperingsforretning. Pr. 2022 var det en eiendomsmekler, storkiosk og et begravelsesbyrå i lokalene.

Bygningene

Boligkomplekset er oppført i funksjonalisme i fire etasjer, bortsett fra mot Grefsenveien som er i fem etasjer. Anlegget er utformet kraftige hjørnemarkeringer i form av tårnlignende bygningsvolumer og tilnærmet symmetri med to store karréer på hver side av en liten park, og bundet sammen med en fløy mot Brettevilles gate (nr. 15-19).

Bygningene er oppført i mur med støpte etasjeskiller og fasadene som har partier med spekket tegl og med pussede flater. Sokkel og trapper er i granitt og takene er tekket med plater.

Det samlede gulvarealet på 20 720 kvadratmeter og en samlet byggekostnad på kr 3 784 800 (2022: 172,2 millioner), som også dekket tomtekostnadene.

Anlegget er kommunalt listeført for bevaring.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.94087° N 10.77322° Ø