Folldal Gruver

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hovedgruva i Folldal.
Foto: Tommy Gildseth (2010)

Folldal Gruver i Folldal kommune i Hedmark fylke startet driften i 1748 og var i drift frem til nedleggelsen i 1993. Gruvedriften var av avgjørende betydning for utviklingen av Folldal og de fleste bygdene i kommunene rundt.

I 1745 fant Ole Husum malm i Folldal, og tre år senere startet gruvedriften. Det ble vunnet sink, kobber og svovel fra hovedgruven frem til 1941 da den var tømt for grunnstoffer. Andre forekomster ble funnet, og det ble startet produksjon ved gruvene i Nordre og Søndre Geitryggen, Nygruva, Grimsdalsgruva og Hjerkinn. Hjerkinn var den yngste av disse, produksjon ble startet i 1968 og driftet frem til nedleggelsen i april 1993.

Folldal Verk, også kalt Folldal Gamle Gruver, var et eget samfunn innen bygden. Verket sysselsatte i perioder opptil 550 personer, og hadde blant annet en egen butikk, bakeri, slakter, vaskeri, skole og festsal. Bygningene som står på verkets område i 2009 stammer fra dengang i 1906 da gruvedriften ble startet opp igjen og er godt bevart.

Anlegget er et av Riksantikvarens 15 prioriterte tekniske og industrielle kulturminner.

Direktører

Galleri

Eksterne lenker


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Folldal Gruver er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.