Framnes (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Framnes
Foto: Truls Teigen (1961).

Framnes var en løkkeeiendom med murvilla i Munkedamsveien 92 i Oslo. Den var opprinnelig del av Nedre Skillebekk, og ble utskilt i 1852. Villaen ble oppført for justissekretær Johan Collett. Den sto på odden ut mot Skillebekkbukta i vest og Frognerkilen i sør, med et stort hageanlegg.

I 1854 kjøpte Johan Collett løkka, oppførte villaen og delte eiendommen. Villaen fikk en stor hage, mens resten av den opprinnelige løkka ble solgt. Omkring 1870 ble Drammenbanen anlagt, og sporet delte hagen i to og hagen mistet kontakten med sjøen da Skillebekkbukta ble fylt igjen og senere bebygget.

Fram til 1957 var huset i privat eie. Det ble så tatt over av kommunen, og det ser ut til at det er i perioden i kommunalt eie at bygningen fikk tilnavnet Tinker'n. Det er uklart hva som er opphavet, men ordet er et av mange kjente økenavn på romani eller romfolk. Den 1. februar 1981 brant huset, og det som sto igjen ble revet. Bare portnerboligen (nå: Portnerboligen naturbarnehage) og portstolpene er bevart. Hagen ble i 1993 regulert til park / friområde.

Framnesveien og Framnes terrasse har navn etter eiendommen.

Kilder

Portnerboligen på Framnes, i dag barnehage.
  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget. 2010. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Holden, Finn: Byløkker i Oslo, Andresen & Butenschøn, [Oslo] 2007.

Koordinater: 59.911829° N 10.71193° Ø